Благодарение на Красимир Йовчев (Торн) мога да публикувам снимки на трите ктиторски портрета:
Калоян и Десислава Неизвестен ктитор
По-подробно за тях, както и за църквата - тук и тук.
Източник:"Средновековните църкви в България"


Схеми на костюмите - двамата мъже:
Двамата мъже (схема)

Калоян

Според ктиторският надпис, тази личност е "севастократор, братовчед царев, внук на св.Стефана крал сръбски". В потвърждение на високия си сан е изобразен с красива диадема по византийски образец:
"В продължение на една древна практика кесарите продължавали да се увенчават със стефанос (през XIVв. обикновено се наричал стематогирион) - златен обръч с една камера отпред, в която е вграден син скъпоценен камък. Според Кодин сходна конструкция имал севастократорският стематогирион, който също включвал златен обръч и челна плочка с вграден син брилянт. Специално обаче се акцентува на факта, че е обсипан с перли."
(Георги Атанасов, Севастократори и деспоти в средновековна България - личности, инсигнии и костюми)
За костюмът не може да се твърди със сигурност, че е правен според византийския церемониал - чорапите и обувките изглеждат по-скоро сивочерни, отколкото сини, никъде не се виждат и извезани орли. Във всяко друго отношение Калоян несъмнено е представителен - дрехата му е от пищна тъкан със сложни шарки, допълнително украсена със златисти ивици по ръкавите и с апликирани бисери - на два реда при рамото и на един ред при китките. Наметалото също е украсено, но няма как да се види цялата шарка. Коланът е с множество скъпоценни апликации и достатъчно дълъг, за да се подпъхва краят му и да виси свободно надолу.

Дрехата на вторият ктитор е със същата украса като тази на Калоян, но червена. Коланът изглежда още по-дълъг. Чорапите и обувките със сигурност са черни, като последните са украсени със светла ивица по ръба. Наметало не се вижда.


Десислава:
Десислава (схема)
Елементи на костюма:
-Долна туника (риза), с тесни ръкави и украса на маншета. Не се вижда дали и как са закопчани.
-Рокля без ръкави, изцяло покрита със сложна бродерия (елементите никъде не се повтарят)
-Наметало, също изцяло покрито с бродерия и завързано на гърдите с връзки
-Украса за глава, състояща се от богато украсена диадема с платнено дъно, кърпа, и перлени нанизи. Подобни нанизи има в косата си малката ктиторка от Карлуково. Ако не са съставна част от диадемата, възможно е функцията им да е свързана с пристягането на прическата
-Обеци/наушници, и тясна огърлица по врата.
-Ниски обувки със заоблени върхове

Google+