Участия до момента

Фестивал "Възходът на Калоян", Велико Търново
30.06.2017 – 02.07.2017

Организиран от Клуб "18ти етърски пехотен полк"
Поредният фестивал от серията "Ежедневието на средновековен Търновград" премина под знака на 830та годишнина от въстанието на болярите Асен и Петър и възобновяването на българската държава. Картини от бита на българи, кумани, византийци и западноевропейци; старинни занаяти, битки, музика и танци. За живата картина "Коронясването на Калоян" "Българският средновековен костюм" облече царицата и първите придворни на царя.

Видео и снимки от събитието


Събор "Дни на предците" 2017, Плиска
02.06.2017-04.06.2017

Организиран от Сдружение "Авитохол"
С годините съборът се превърна в най-голямата "мултиепохова" възстановка в България. Международно събитие, посветено на бита и традициите на старите българи и сродни нам култури от ранното и късно средновековие. С участието на клубове от България, Румъния и Унгария. Въпреки лошото време бяха проведени впечатляващи конни демонстрации, както и тренировъчни битки.


Фестивал "Калето - Мездра 2017", Мездра
19.05.2017 – 21.05.2017

Организиран от АК "Калето" и Клуб "Авитохол".
Трети пореден събор по случай Международният ден на музеите, пресъздаващ жива история от периода на Ранното и Късно средновековие, България и Византия. Тази година програмата беше разнообразена с презентации на средновековна кухня; облекло и въоръжение; каменоделство; обучение на ловна птица.

Репортаж от събитието
Видеоматериал от събитието


Събор "Помни славата" 2016, Сливен
22-23.10.2016

Организиран от екипа на крепост "Туида"
Съборът се осъществи във връзка с честване празника на град Сливен - Димитровден. Бяха включени демонстрации на бит и бойни умения от Първо, Второ Българско царство и Антична Тракия.


Събор "Корени български" 2016, Плиска
15.10.2016

Организиран от Сдружение "Авитохол"
Съборът се е превърнал в традиционно събитие по повод приключване сезона на възстановките. Реконструктори от цялата страна се срещат, за да направят преглед на извършеното през годината и да набележат съвместно идеи за събития в бъдеще.


Фестивал "Ежедневието на средновековен Търновград" 2016, Велико Търново
28-31.07.2016

Организиран от Клуб "18ти етърски пехотен полк"
Международен средновековен фестивал, посветен на Второто българско царство. Събор на чужденци и местни жители, боляри и простолюдие, свещеници и езичници, карнавални представления и всенародни танци, демонстрации на разнообразни занаяти, автентични средновековни ястия, приятелски турнири по стрелба и фехтовка. Като допълнителна атракция публиката можеше да наблюдава превземане на стражева кула или да научи старинен танц.

Интервю с Калина Атанасова от фестивала
Рекламен клип с кадри от фестивала


Събор "Дни на предците" 2016, Плиска
03.06.2016-05.06.2016

Организиран от Сдружение "Авитохол"
Традиционен събор на сдружения и клубове за исторически възстановки, свободни реконструктори, конни бази и конни клубове, занаятчии и майстори на старинни занаяти. Представяне на бит, култура и воински традиции през Първото и Второ Българско царство, демонстрации с коне и соколи, конна стрелба, фехтовка и джигитовка. В събитието се включиха почти всички български клубове за възстановки, както и участници от Унгария и Полша.

Видеоклип, посветен на събитието


Фестивал "Калето - Мездра 2016", Мездра
21.05.2016 – 22.05.2016

Организиран от Археологически комплекс "Калето" и Клуб "Авитохол"
Исторически събор по случай Международния ден на музеите. Пресъздаване на бит и воински традиции от Първо, Второ българско царство и Византия.

Клип от събитието
Интервю с Калина Атанасова (след седмата минута)


Годишнина от основаването на Втората Българска държава, Велико Търново
07.11.2015 – 08.11.2015

Организирана от Клуб "18ти етърски пехотен полк"
Средновековен събор в двора на църквата "Св. Четиридесет мъченици"; тържествено болярско шествие от крепостта Царевец до църквата "Св. Димитър", където е поставено началото на въстанието на Асен и Петър; спектакъл, пресъздаващ историческото събитие.

Този път изложбата ми беше облечена върху живи хора - специално за шествието екипирах четиричленна болярска фамилия с двама телохранители, които се включиха и в почетната стража на крепостта.


Фестивал "Ежедневието на средновековен Търновград" III част, Велико Търново
28.08.2015 – 30.08.2015

Организиран от Клуб "18ти етърски пехотен полк"
Пресъздаване на различни елементи от живота през активния период на крепостта Царевец - схватки с разбойнически групи, търговия, занаяти, празненства. Участниците влязоха в ролите на боляри, войници, стрелци, палачи, готвачи, майстори-плъстари, пътуващи свещеници и др., всеки със съотвената екипировка и с богат набор теоретични и практични познания.

Репортаж от събитието


Фестивал "Слънцето на Тодорка", с. Оходен
23.07.2015 – 26.07.2015

Организиран от РИМ Враца
Първата българска възстановка, посветена на праисторията, с акцент върху възстановяване на земеделски прийоми по метода на експерименталната археология. През втората година на провеждането й организаторите я разшириха и превърнаха във фестивал на древните култури, прокарващ мост между праисторията и останалите периоди от нашето минало.

Репортаж от събитието


Фестивал "Eжедневието на средновековен Търновград" II част, Велико Търново
10.07.2015 – 12.07.2015

Организиран от Клуб "18ти етърски пехотен полк"
Възстановка на поклоннически лагер в двора на историческата църква "Св. Четиридесет мъченици"; средновековна кухня, старинни танци и музика. Жив музей и изложение на старинни технологии на територията на крепостта Царевец, съпроводени с разиграване на битка за стражевата кула.

Репортаж от събитието


Събор "Дни на предците" 2015, Плиска
06.06.2015

Организиран от Сдружение "Авитохол"
Събор на сдружения и клубове за исторически възстановки, свободни реконструктори, конни бази и конни клубове, занаятчии и майстори на старинни занаяти. Представяне на бит, култура и воински традиции през средновековието. Събитието бе международно, с участници от България, Унгария и Полша.

Повече информация - в сайта на организаторите


Фестивал "Калето - Мездра 2015", Мездра
16.05.2015 - 17.05.2015

Организиран от Археологически комплекс Калето и Община Мездра по случай Международния ден на музеите.
Гостуващи възстановчици от цялата страна представиха нагледно средновековния живот на българите, хронологически подреден от ранното до късното средновековие VII - XIV век.


Събор "Корени български" 2014, Плиска
01.11.2014 - 01.11.2014

Организиран от Сдружение за възстановяване и съхранение на българските традиции "Авитохол"
Поради лошото време събора се проведе в малък формат. Демонстрираха се занаяти, въоръжение и аксесоари от Първо и Второ Българско царство.


Средновековен панаир Станимахос 2014
20.06.2014 - 22.06.2014

Организиран от Община Асеновград, ИМ Асеновград и Асоциация на свободните реконструктори
Събитието отново се проведе с международно участие - присъстваха участници от Сърбия и Молдова.
Проведе се рицарски турнир и учебни битки; демонстрираха се различни занаяти; средновековна кухня; зрителите имаха възможност да яздят кон и да стрелят с лък.

Вижте официалния блог на панаира


Панаир на музейните изложби, Русе
27-28.11.2013

Организиран от РИМ Русе
Музейни работници от страната и чужбина се събират, за да обменят опит и идеи за най-доброто презентиране и популяризиране на българското историческо наследство.


Национален събор "Доблест и слава", Шумен
28-29.09.2013

Организан от НД "Традиция", клон Шумен
От 2004та година насам всяка есен в Шумен се отбелязва годишнината от кръстоносния поход на Владислав III Ягело-Варненчик и една от последните му победи - превземането на Шуменската крепост.


Международен етнофестивал "Без граници", Албена
13-15.09.2013

Организиран от Артмрежа Скендерман.
Основното събитие в рамките на "Без Граници" традиционно е конференцията за културна политика и арт мениджмънт, включваща участие на фестивални организатори, специалисти, менажери и артисти. В рамките на форума се провежда и музикалният етно/фолк фестивал. Тази година за първи път се включи и презентация на жива история.


Средновековен панаир Асеновград 2013
07-09.06.2013

Най-добрият български панаир, възстановяващ живота в България през XII-XIVв. Представяне на занаяти, въоръжение, бит от България и Балканите.


Събор "Дни на предците" 2013, Плиска
01.06.2013

Повечето от клубовете за възстановки в България, както и множество занаятчии се събраха, за да демонстрират резултатите от работата си и да обменят опит.
Проведоха се демонстрации на ездачески и бойни умения.


Пътуваща изложба, посветена на българското средновековие

Изявите ни пред публика често се извършват по време на средновековни панаири, фестивали и събори - сред природата, до исторически руини или директно под открито небе. Това наложи разработването на специална преносима изложба, която да позволява разглеждането на произведенията ни по максимално удобен за зрителя и безопасен за собствениците начин.

По образец от старинна миниатюра проектирахме и създадохме копие на занаятчийски павилион, изпълнено изцяло от дърво. Павилионът се сгъва до съвсем компактни размери, изключително лек е и удобен за пренасяне на дълги разстояния. Уникалното му предимство се състои в това, че може да бъде закрепен стабилно дори върху изключително неравни терени (каквито често са останките от средновековните ни крепости). Нещо повече – дори в този случай той предоставя нивелирана повърхност, върху която да се подредят експонатите.

Самата изложба включва представителна извадка от досегашните ми проучвания и част от наличния ми инвентар – пълно въоръжение на древен български войн, някои особено впечатляващи дамски украси за глава, различни аксесоари, картини. Допълнителна атракция за посетителите е възможността да си закупят картичка с рисунка на средновековен българин, придружена от обяснение за първоизточника, както и да видят доспехите в действие по време на тренировъчни битки и дуели.


Повече за това къде оживява историята в България можете да прочетете в Календара на историческите възстановки.

Средновековен павилион общ план Павилиона отдалеч Беседа пред посетители на събора в Плиска, 2016 Женски забраждания, близък план Бродировачка и предачка Бродираща болярка Шествие Езда в доспехи в Асеновград Дуел Средновековен панаир Асеновград 2014 Връчване на грамота от кмета на Велико Търново 2015 Почетна стража на крепостта Царевец, екипирана от мен, 2015 Автора на павилиона Средновековен танц в Търново, 2015 Велико Търново 2017 Плиска 2014 Асеновград 2013

Google+