Участия до момента

Музеен комплекс Банско
02.10.2020 - 23.10.2020

Отново събрахме ранното и късно средновековие в обща изложба, този път на територията на красивия град Банско. Събитието бе част от програмата за празника на града, с организатори МКБППМН - Община Банско и Музеен комплекс – Банско. Откриването бе разнообразено със старинна музика, представена от група Фрея, бойни демонстрации от Константин Колев и Мартин Геланов, средновековна кухня от Петя Крушева.

Снимки от откриването


РИМ СМОЛЯН
18.09.2017 – 24.09.2017

В бившите владения на легендарния севастократор Момчил успешно възкресихме образите на боляри, кумани и стражници от XII – XIVв. , както и техни предшественици от VI – Xв. В просторната, добре осветена зала на музей "Стою Шишков" и върху хубавите манекени костюмите грейнаха с пълния си блясък. Изложбата се проведе в рамките на Европейските дни на наследството 2017, за пореден път съвместно със Сдружение Авитохол.
Благодарим на екипа на музея за гостоприемството!

Репортаж от откриването


РИМ ВРАЦА
01.12.2016 – 23.12.2016

Изложбата бе открита в оригинална постройка от XVII век – Куртпашовата кула. На два от етажите на средновековното съоръжение подредихме костюми и въоръжение от началото на Първото и края на Второто българско царство – съответно VII – IX и XIVвек. Фигурите бяха общо десет, екипирани от мен и от колегите от сдружение Авитохол.

Репортаж от откриването


РАМ ВАРНА
30.01.2015 - 15.03.2015

Съвместно със Сдружение за възстановяване и съхранение на българските традиции - Авитохол и Асоциацията на свободните реконструктори оформихме изложбата "Въоръжение и снаряжение в средновековна България".
За първи път посетителите можаха да видят възстановки на облекла, въоръжение и снаряжение от VI-ти до XIV-ти век върху фигури в цял ръст, както и реплики на оръжия, бронзови апликации и накити. Редом с тежките конници и лековъоръжените стрелци се разкри и визията на по-слабо известни народи, воювали по нашите земи - загадъчните кумани, страховитите византийци и странстващите северни наемници.
"Българският средновековен костюм" се включи с реконструкции на лек и тежък пехотинец от XIVв., базирани на стенописи в Земенския манастир.


РИМ ШУМЕН
20.09.2014 - 05.10.2014

През 2004та година в подножието на Шуменската крепост се проведе първата и най-голяма възстановка на средновековна битка в България. Благодарение на Община Шумен, РИМ Шумен и Национално дружество "Традиция" стотици участници и хиляди зрители се докоснаха до част от драматичните събития, съпътствали залеза на Втората българска държава. Средновековната ни история оживя пред нас и мнозина се запалихме по нея и съхранението й необратимо.
След десет години на проучвания, експериментална археология, битки и възстановки се върнах на мястото, където в мен се зароди идеята за реконструиране на българския средновековен костюм. Образите на болярите, селяните и войните, които след дълги изследвания се разкриха пред мен, оживяха и в залите на РИМ Шумен.

Откриването беше разнообразено от колегите-участници в събора "Доблест и слава" го уважиха и дойдоха в пълната си средновековна екипировка. Благодаря на НД "Традиция"-клон Шумен, клубовете "Крум Страшни" и "Авитохол", както и на фамилиите Сивкови и Харисън.

Снимки от откриването

Репортаж в Топ Новини - Шумен.

РЕМ ПЛОВДИВ
12.09.2014 - 13.09.2014

Съвместно с Регионален етнографски музей – Пловдив реализирахме една наша отдавнашна мечта – да се сравни аналитично възрожденската носия от XIX в. с нейния далечен предшественик отпреди османската инвазия. В юбилейната Нощ на музеите, РЕМ – Пловдив изложи десет възрожденски носии, а ние – десет реплики на средновековни костюми, със съпътстващите ги накити и аксесоари. Така можеха да се видят нагледно приликите, разликите и еволюцията на отделните елементи, както и причините за тях.

Репертоарът на моментното фотостудио беше обогатен специално за дамите - освен ризница, меч и щит можеха да се пробват болярска диадема с наушници, народни носии и ретро рокли (последните бяха част от инвентара на музея). Въпреки това обаче много посетителки предпочетоха войнския облик :)

Съобщение за събитието: в сайта на Нощта


Парк-музей ВЛАДИСЛАВ ВАРНЕНЧИК, ВАРНА
17.05.2014 - 03.06.2014

Отбелязахме Европейската Нощ на музеите съвместно с Парк-музей "Владислав Варненчик". Открихме изложба с петнадесет реплики на средновековни костюми и тринадесет илюстрации на средновековни боляри, граждани и войни. Както илюстрациите, така и костюмите бяха придружени от подробни описания на ползваните за тях източници, а някои от тях – и от снимки на оригиналите.

Събитието се осъществи с партньорството на Сдружение за възстановяване и съхранение на българските традиции "Авитохол". Специално за тази вечер двама достолепни войни - членове на сдружението, се "пренесоха" в XIV в. Те осигуриха почетна стража пред изложбената зала, понасяйки мъжествено тежестта на доспехите и любопитството на посетителите.

Откриването на изложбата се случи в 18ч. , а в 19ч. стартира работа моментното фотостудио. За да влязат напълно в атмосферата на Второто българско царство, посетителите получиха възможност да пробват реплики на средновековна ризница, меч и щит и при желание да се снимат с тях за спомен. Особено впечатлени останаха децата, които се редиха на опашка до полунощ. Отзивите на публиката бяха изцяло положителни, но особено сгряващи бяха коментарите на хора, които бяха обиколили и другите музеи и се бяха върнали, за да разгледат изложбата ни отново.

Събитието в медиите:
Варна утре
Днес плюс
Телевизия Скат


Музеен център за съвременна история, ПЛОВДИВ
20.09.2013 – 28.09.2013

В залата на Музейният център за съвременна история, Пловдив бяха представени дванадесет комплекта дрехи, бижута и аксесоари, както и тринадесет пълноцветни рисунки на средновековни велможи, селяни и стражници. Откриването беше част от деветото издание на Пловдивската Нощ на музеите и бе придружено от интеракция с публиката. Партньорите от Асоциацията на свободните реконструктори демонстрираха екипирането и тренировката на средновековните ни войни. Представители на същата асоциация на САСР "Сила" показаха също изработка на старинни бижута и колани, както и плетене на метална ризница.
На тази изложба за първи път бе изпробвано моментното ни фотостудио, в което всеки желаещ можеше да се снима с истинска метална ризница и щит.

Съобщение за събитието в Пловдив онлайн


Парк-музей ВЛАДИСЛАВ ВАРНЕНЧИК, ВАРНА
11.02.2010 – 31.03.2010

Седемнадесет образа от миналото – болярки, музиканти, войни, оживяха за първи път в залата на Парк-музей "Владислав Варненчик", Варна. Основен източник на реконструкциите са български и сръбски стенописи от XIII-XIVв.
Партньори: Парк-музей "Владислав Варненчик", Сдружение "Чигот – исторически възстановки", Професионална гимназия по текстил и моден дизайн - Варна и РИМ Варна.

Повече за събитието
снимки


Изложба с реплики и илюстрации на български костюми от XIII-XIV в.

   За изложбата    Моментно фотостудио

Изучаването на българския средновековен костюм е свързано с изработката на множество експериментални дрехи и аксесоари с различна степен на детайлност. Част от тях вече са използвани на средновековни фестивали, битки, за заснемане на филми и други. Друга част се съхраняват в очакване на удобен момент за практическото им тестване, а трети са "архивирани" след изчерпване на научния им потенциал.

През 2010та година за пръв път се зароди идеята тези костюми да бъдат подредени в изложба на закрито, където до тях да имат достъп всички, които се интересуват от историята на България или просто са любопитни да видят българските средновековни дрехи.
Идеята бе радушно приета от Г-жа Емилия Петкова, директор на парк-музей "Владислав Варненчик" във гр. Варна, с която организирахме първата изложба на закрито на Исторически средновековни костюми.
Освен експонатите – костюми и аксесоари към изложбата бяха изготвени и информационни пана. Цялата организация бе извършена с много ентусиазъм и желание и резултатът не закъсня – изложението премина с наистина голям успех.
През 2013та отбелязахме гостуване в Музейният център за съвременна история, гр. Пловдив, като част от Пловдивската Нощ на музеите и галериите. А след четиригодишна пауза се завърнахме и в Парк-музей "Владислав Варненчик" с нова – обогатена изложба и при още по-голям успех.

В момента в списъка от експонати на изложбата влизат:
- реплики на костюми за хора с различен социален статус от XIII - XIV в. вкл. аксесоари за глава, ризи, рокли, кафтани, брони и пр. Бройката варира от десет до петнайсет в зависимост от сезона и заетостта ни;
- нагледен опис на използваните за тях източници с цел научна ангажираност на представените модели;
- картини-възстановки на древнобългарски типажи, базирани на средновековни портрети и археологически находки. В момента картините са тринадесет, като с времето броят им ще нараства.

В цялостния си вид изложбата е достатъчна за запълване на средна по размер зала. Досегашният ни опит показва голям интерес от страна на младите хора, деца и ученици – за много от тях това е първо докосване със същината на българското средновековие, пътуване през вековете и повод за национална гордост. Нашата изложба предлага един нов, различен поглед върху изучаването на историята чрез практическа реконструкция, която позволява на посетителите да видят, пипнат и усетят атмосферата на тази ера по неповторим начин."Теоретичните знания на авторката по темата "Български средновековни костюми", изложени на сайта, нейните реконструкции и големите и малки пътуващи изложби, които непрекъснато обогатява и с които се представя на изложения и панаири в страната, показват един траен професионален интерес и са предпоставка за задълбочена научна работа, от каквато нашата медиевистика определено се нуждае."

Емилия Петкова, директор на Парк-музей "Вл. Варненчик"


"Калина Атанасова, проекта и пътуващата изложба "Български средновековни костюми" впечатляват с професионалния и научно-изследователския подход при възстановяване на българския средновековен костюм от ХІІІ – ХІV век. Изложбата и проекта са атрактивни и с умението да се търси детайла в представяне на костюма и желанието да се усети духът на епохата, а това е нагледен урок по родолюбие за подрастващото поколение. Нека повече ученици посетят и пътуващата изложба гостува на повече музеи в търсене на интерактивна връзка с посетителя в музейна среда.
С пожелания за успехи и запазване на творческата енергия за надграждане на проекта в търсене, експериментално възстановяване, реконструиране и представяне на средновековните костюми!"

Тихомир Тихов, главен уредник към РИМ Шумен

Банско 2020 Враца 2016 плакат изложба Варна 2015 плакат изложба Шумен 2014 общ кадър от РЕМ Пловдив 2014 плакат изложба Владислав 2014 Изложба Владислав 2014 - почетна стража Изложба 2013 Пловдив - общ кадър Изложба 2013 Пловдив - женски гиздила Изложба 2013 Пловдив - тренировка Изложба 2013 Пловдив - аз с експонатите изложба 2010 - общ кадърМоментно фотостудио

Допълнителна екстра към изложбата е преносимото фотостудио за моментни снимки. В него всеки посетител получава възможност да се снима с реплика на средновековна ризница и оръжие (дамите мога да пробват и болярски накити). На специален монитор кадърът може да бъде разгледан и одобрен на момента, и при желание - и разпечатан.
Преди всичко това е невероятна атракция за децата, които получават съвсем истински досег с историята ни, а също и за родителите, за които остава затрогващ спомен. Не трябва да се подценява и образователния елемент за посетителите от всички възрасти - възможността наистина да облекат върху себе си дванадесет килограма ръчно плетени матални халки не може да се сравни с нищо, запомнено от учебници или филми.

За повече информация пишете ни на:
kalina at badamba.info

Студиото - общ план Пич и мацка с мечове 2014 - дечица 2013 - дечица Момиченца като принцеси Момиченца - като войн и принцеса

Google+