НОВИНИ, ЪПГРЕЙДИ, ПРЕДСТОЯЩИ ПРОЕКТИ, ОФЛАЙН ИЗЯВИ И ДРУГИ ПОДОБНИ

15.03.2024

Поради големият успех на изложбата "Да прекрачиш в миналото" в с. Стрелча – ученици от седем училища са я посетили в рамките на два месеца, тя ще бъде представена и в Историческия музей на Горна Оряховица. Откриването е на 21.03.(четвъртък), от 17.30 ч.
Изложбата е изпълнена по идея на видния възстановчик и организатор Стефан Стефанов, но както повечето хубави неща комплектовката на експонатите е дело на екип. Приносът на Работилница Бъдъмба е болярска двойка от XIV в., Видинска област.
Повече информация в сайта на Община Горна Оряховица
05.12.2023

На 09.12.2023 г., събота, от 15:00 ч. в Исторически музей – Стрелча ще бъде открита изложбата на Регионален исторически музей – Велико Търново "Да прекрачиш в миналото". Изложбата представя реплики на предмети, въоръжение и занаяти от периода на Средновековието, изработени от реконструктори по артефакти от музейни експозиции и научни публикации.
Посетителите ще могат да се запознаят с някои от най-характерните занаяти през Средновековието, сред които – плетене на колани, рисуване на керамика, монетосеченe и обработка на кожи. Реконструкцията на облеклото, оръжията, амуницията и занаятите са дело на Ивайло Антонов, Йордан Сивков, д-р Калина Атанасова, Петър Стефанов, Искра Цонева, Снежана Чекендова, Стефан Стефанов, д-р Симеон Цветков. Дизайна и обработката на снимките е дело на доц. д-р Пламен Събев и Наталия Борисова.
01.12.2023

На 14-16.11.2023 г. взех участие в международна научна конференция по повод 80 години от рождението на проф. д.и.н. Рашо Рашев (1943-2008) "История и археология на Югоизточна Европа през Средновековието". Докладът ми беше на тема "Традиции и иновации в късносредновековните български женски забраждания". Програмата на конференцията беше изключително богата и съдейки по презентациите, предстои публикуването на изключително интересен сборник.
05.09.2023

През август за две седмици покрихме цели два международни фестивала :) С неоценимата помощ на Жасмин Първанов, Димитър Атанасов и екип от приятели пътуващата изложба "Български средновековен костюм" беше представена в Сучава, а съвместно с "Величие", Петя Крушева и други приятели участвахме във фестивала "Бели орлови" в Белград. Докато "Величие" обираха методично бойните трофеи, Крушевата кръчма разширяваше инструментариума и репертоара си.
Благодарим сърдечно на домакините от Румъния и Сърбия и се надяваме да се видим отново скоро:)
04.08.2023

Материал, който завърших през 2019та година, неусетно е излязъл изпод печат :)
Atanasova, K. Clothing Remains from Grave No. 215a, Basilica No. 2 in Drastar – Visualization – STUDIA ACADEMICA ŠUMENENSIA, ISSN 2367-5446, Vol. 9, 2022, 58-68
По същество това са илюстрации към публикациите за облеклото на малкия аристократ от гроб 215а на базиликата в Дръстър. Д-р Иван Чокоев е свършил трудната работа по консервирането, изследването и анализа на текстилните находки, аз поработих с молива и с две добре известни програми за чертане и рисуване :)
Благодаря на Красимир Йовчев, който винаги ми разрешава да му ползвам снимките, на Сава Спасов, който се престори на умрял, на Иван Рендаков, който си даде назаем колана, и на Маги Ангелова, която направи английския превод.
16.03.2023

Екипът на научния проект "Да преживеем миналото. Историческите възстановки като феномен на културата" ни покани на научнo-приложна конференция "Историческо реконструиране: полета на опита". Събитието ще се проведе на 22 и 23 април 2023 г. в София, зала 19 на ИЕФЕМ – БАН, ул. "Московска" 6А с възможности за лично присъствие или участие онлайн. Повече информация можете да откриете в сайта на проекта.

23.01.2023

Първа (надявам се не и последна) публикация за 2023та :)
Светославовия Изборник от 1073 г. и евентуалните български реалии в илюстрациите му, статия в македонското списание PATRIMONIUM.MK От византийския период преминаваме плавно към Първото българско царство, където въпросите все още са повече от отговорите.

П.П. Всяка връзка с наболяла в момента тематика е случайна. Текстът е писан преди избухването на войната в Украйна, както и на тази за буквите.
21.12.2022

Излезе от печат най-новата ми статия: Мадридският препис на Скилица като насока за българския мъжки костюм през византийския период, включена в поредният том на поредицата на ШУ "Историкии".
Костюмите от ранното ни средновековие са обект на интерес от достатъчно учени и възстановчици, налице са както сериозни публикации, така и красиви реконструкции. Византийският период по обясними причини не е така популярен, но не може да бъде пропуснат, ако изучаваме приемствеността между Първото и Второто царство.
15.12.2022

Краят на една динамична и тежка година е прекрасен повод да помислим за бъдещето. Календарът на историческите възстановки за 2023 вече се попълва! Каним всички организатори, участници и публика да се включат с информация и корекции.
Пропуските са възможни, недобросъвестното отношение - не!
05.12.2022

На 28.11. нашият верен партньор Сдружение "Авитохол" навърши десет години от създаването си. Имахме честта и удоволствието да работим заедно от самото начало в дух на взаимно разбирателство и обогатяване. Малко клубове за възстановки са израствали така бързо и са се развивали така многостранно, малко организатори са стояли така твърдо зад думата си, малко партньорства са били така плодотворни. Пожелаваме още десет по десет години успехи и слава!
Юбилеят бе отбелязан подобаващо с форум, проведен на 02.12. в Археологически музей Варна.
24.11.2022

На 18.11.2022 година по инициатива на Археологическия музей в град Карнобат, Община Карнобат и "Сдружение за възстановяване и съхранение на българските традиции - Авитохол" от гр. Варна бе открита изложба на тема "Воините от античността и средновековието". Представени са осем фигури в цял ръст - по две за епохите античност, късна античност, ранно и късно средновековие. Както обикновено помогнахме за представянето на късното средновековие, оборудвайки фигура на лековъоръжен пехотинец.
Изложбата е отворена за посещения до края на януари 2023.
18.11.2022

Тази есен екипът на Исторически музей Попово спечели и изпълни проекта "Академия за млади изследователи. Историята на моя край". Като част от него местни ученици се запознаха с тракийското и римско наследство по нашите земи. С цел по-пълно потапяне в историята изработихме двадесет реплики на тракийски и римски костюми, които децата да облекат по време на съответните живи уроци.
Най-голямата награда за нас бяха снимките с щастливите им личица :)

Поздравления на ИМ Попово за хубавата идея и успешната реализация. Поздравления също за прекрасната им постоянна експозиция, подредена изключително креативно и интерактивно!

27.09.2022

Колеги и приятели, съратници и симпатизанти,
С гордост ви съобщавам, че на 21.09.2022 в ШУ "Епископ Константин Преславски" бе успешно защитена дисертацията ми на тема "Облеклото през Второто българско царство", и ми бе присъдена докторска степен по археология
Имах честта да ме оценява изключително стрикна и ерудирана комисия: Отправиха се както похвали, така и градивни забележки, които да ме амбицират допълнително за в бъдеще.
Авторефератът, както и рецензиите и становищата на научното жури са достъпни в сайта на университета.
Благодаря на всички, които ми помагаха и продължават да ми помагат: в подготовката на научни текстове, в историческите възстановки, без които до въпросните текстове изобщо нямаше да се стигне, и във всяко останало отношение )
П. П. Започват дейностите по издаването на дисертацията в книга. Тоест, ако не съм ви досадила достатъчно през последните петнадесетина години, пазете се, идва още от същото :Р
Стефан чел Маре на входа на Сучава
17.08.2022

На 11.08 - 14.08. малък, но подбран български екип има честта и удоволствието да бъде част от средновековния фестивал в Сучава, посветен на княз Ștefan cel Mare (Стефан Велики). Крепостта Сучава, столица на средновековните молдовски князе, е добре запазена и още по-добре експонирана. Самият фестивал беше четиридневна феерия от шествия, презентации, концерти, битки, танци, театър, музика, фолклор, рицари, шамани, конници, факли, огън и вода, бури и слънце. С камера беше трудно да се обхване, а с думи е съвсем невъзможно.
... Включихме се във възстановка на битка без предварително да сме наясно на чия страна сме, което е чудесен начин за учене на история; ... Разглабяхме лагер и изнасяхме багаж по време на гръмотевична буря, което е страхотен начин да се потопиш в атмосферата; ... Пихме няколко вида домашен и купешки алкохол в студентско общежитие, което е идеалният начин за завързване на нови познанства :)

Благодарим на най-милите и гостоприемни номади от клуб Nokors, които ни поканиха и които буквално ни носеха на ръце, на Bogdan Balascau, Принцът на координаторите, който успешно обгрижи 106 души от 600-членната менажерия на феста, на Щефан чел Маре и на неговата прекрасна Сучава.

Mulțumesc!!!
21.06.2022

Изказвам благодарности на Исторически парк - в цялост, а на Ивелин Михайлов и Милен Петров - и в частност, за прекрасния Втори средновековен фестивал "Ново начало". Първата ми ранносредновековна възстановка беше през далечната 2008 година (честване на битката при Върбишкия поход), и оттогава твърдо държа курс към късното средновековие (Второ българско царство). Този уикенд съвместно със Сдружение "Авитохол" направих първата си изцяло ранносредновековна презентация. Това също е ново начало, в известен смисъл :)
23.04.2022

Добавена е фотосесията Свещеникът и неговата съпруга, с два новоизработени костюма от XIII-XIV в.
14.12.2021

Четвъртата ми публикувана статия вече е в интернет. Приключих работата по куманите … засега :)
25.10.2021

Към фотосесията Кумани са добавени снимки на още два костюма. Допълнителните проучвания върху късните номади наложиха преосмисляне на възстановките от 2016 година и по-плътно придържане към конкретни находки.
22.09.2021

За втора поредна година почетохме фестивала "Пловдив – древен и вечен" с жива картина. Този път се обърнахме към Изтока и енигматичната Златна Орда. Пред публиката се разигра как могъщият хан Ногай и властната му съпруга Ефросина дадоха аудиенция на византийски свещеници, кримски търговци, кумански вождове и български боляри и как младият заложник Светослав Тертер обезпечи финансово политическата си кариера.
Сърдечни благодарности на Александру, Лакримиоара Матей и вярната им свита от клуб Нокорс за съветите, инвентара и неотразимото сценично присъствие, на благочестивите свещеници Митко и Николай, на пресметливия търговец Здравко и съвестния му телохранител Наско, на благородните боляри Генчо и също Наско, на лукавия принц Данчо, усърдния церемониалайстор – отново Данчо и на куманският вожд – третият Данчо :D , на фанатичната шаманка Теодора, жертвоготовната невеста Лусия, многострадалния диктор Жак и нe на последно място – на талантливата фотографка Мая.
Бяхте страхотни!

Линк към снимките от сценката, със субтитри
14.09.2021

На 10.09.2021 взех участие в конференцията Shifting Powers: political, urban and demographic changes in Late Antique Balkans с доклад на тема "Възстановки на облекла от Силистренската късноантична гробница". Представих визуална възстановка на костюма на господаря и физическа възстановка на облеклото на господарката и нейните прислужнички.
03.06.2021

Преди близо година, специално за Пловдивския фестивал проектирах три франкски костюма. Проучването ми във връзка с тях вече е качено в сайта на организаторите.
09.03.2021

Най-хубавата честитка за Осми март се получи от неочакван източник ... сайтът badamba.info фигурира в учебника по история за шести клас :)
26.10.2020

Завършен е сборникът NIŠ AND BYZANTIUM XVIII, а с него - и статията ми The insignia of the Bulgarian tsar Konstantin Tikh (1257-1277). Analysis and typology.
19.10.2020

В секция "Проектът наживо" е добавена нова фотосесия - Французите. Три благороднически костюма от XII-XIII в., изпълнени специално за Сдружение "Филипопол" и за Пловдивския фестивал.
04.10.2020

След двугодишна пауза отново срещнахме ранното и късно средновековие в специална изложба, този път на територията на красивия град Банско. Събитието бе част от програмата за празника на града, с организатори МКБППМН - Община Банско и Музеен комплекс – Банско. Откриването бе разнообразено със старинна музика, представена от група Фрея, бойни демонстрации от Константин Колев и Мартин Геланов, средновековна кухня от Петя Крушева.
Благодарим на домакините за гостоприемството и на участниците за ентусиазма и креативността! Комбинацията от дейности се оказа много сполучлива и смятаме да я прилагаме и за в бъдеще :)
Пловдив 2020
29.09.2020

На 25.09.2020 тържествено бе открито второто издание на "Пловдив - древен и вечен": най-големият исторически фестивал за 2020 и първо наше участие за годината. Въпреки извънредната обстановка организаторите се справиха блестящо!
Началото бе поставено с шествие в центъра на града, огласено от тръбни сигнали, призивни викове, игриви мелодии, дрънчене на накити и оръжия. Колоните с участници спираха няколко пъти и всяко по-широко пространство по главната улица беше оползотворявано с бойни и танцови демонстрации. Тържественото вечерно откриване бе оставено в умелите ръце на античните клубове от България и Румъния.
На следващия ден парк Лаута посрещна посетителите с боен стан на римски федерати, гладиаторска школа, тракийски лагер, номадско юртово селище, рицарска шатра и множество павилиони на занаятчии от всички епохи. Програмата бе твърде богата и разнообразна, за да бъде описвана подробно, затова ще се спрем на акцентите от късното средновековие:
- представяне на монголския бит и култура от XIII в., проведено от клуб Нокорс;
- жива картина "Посрещане дъщерята на Анри Фландърски", замислена от Калина Атанасова, Жасмин Първанов и Петя Крушева по поръчка на организаторите. Бяха разработени специални костюми и декори за случая, а като участници се включиха представители на всички присъстващи средновековни клубове. В резултат имахме най-властния деспот, най-изящната деспина, най-гостоприемната домакиня, най-обиграния церемониалмайстор, най-благородните латински гости и най-храбрите дуелисти :)
Благодаря сърдечно на всички тях!
18.09.2020

В "Работилница Бъдъмба" е обособена секция Колани.
Поводът е най-новата ни реконструкция: колана от Кичево, Варненско, XIV в. Спазени са размерите и разположението на апликациите, декорациите на плочката и накрайника, цвета на носещата тъкан и дори ремонта при токата :) Не е спазен материалът (сребро с позлата) и техниката на изработка на основата (тъкана на кори).
Репликата е дело на екип в състав: Емил Маринов (кръгли апликации), Кольо Маринов (лировидни апликации, тока, накрайник), Жасмин Първанов (нитоване, сглабяне, логистика), Калина Атанасова (проучване).
Както посочва Ваня Павлова, през XIII-XIV в. от Британските острови до Кавказ са носени почти еднакви колани. В случая находката е българска, но репликата ще краси френска реконструкция :)
21.07.2020

Четвъртата ми публикувана статия вече е факт. Предстоят и други :)
Атанасова, К. Облеклото на българските духовни лица през XII – XIV в. Tипологични паралели на Балканите в светлината на запазените портрети. – В: Владетел, държава и църква на Балканите през Средновековието. Сборник в чест на 60-годишнината на проф. д-р Пламен Павлов. Велико Търново, 2020, част 2, 145-161

Статията онлайн
Илюстрациите към нея (общ файл за сборника)
13.12.2019

Входът на Исторически парк е оформен като копие на единствената запазена до покрив средновековна българска крепост – Баба Вида. Това го превръща в най-подходящия фон за последните ми два костюма – и двата от региона на бившето Видинско деспотство. Отново сме в XIV в., и боляринът от Станичене е на дипломатическа визита при Влъкосава, наследницата на Долна Каменица. Като вероятни представители на две различни вълни кумански мигранти, двамата има за какво да си говорят :)
Както обикновено, костюмите са разработени по портрети във фамилни църкви. В този конкретен случай е напълно възможно реалните хора зад тези портрети да са се срещали – именията им са разположени близо едно до друго, а съпоставката на видимата им възраст с датировката на стенописите показва, че са родени по приблизително едно и също време. Едва ли обаче са имали възможност да се опознаят добре – към 1331-1332 г. повечето млади мъже от станиченската фамилия вече са мъртви, вероятно паднали в битката при Велбъжд. Хубаво е поне, че са останали и живи роднини, които да увековечат паметта им.

Пълната фотосесия можете да разгледате тук: Болярска среща
Тя нямаше да се осъществи без професионализма на Владимир Ладев и неговите помощници, нито без ентусиазма на Пиер и Гери, които имаха сили да позират съответно след бойна тренировка и след тежък работен ден.
Благодаря им сърдечно!

Благодарности също на Жасмин Първанов, Емо Маринов и Иван Рендаков, съвместно с които разработихме красивия колан на болярина.
10.11.2019

2019та година е на път да приключи. Равносметката за изминалия сезон:
26.06.2019

Юни е месецът на фестовете – поредното страхотно събитие започва в петък :) Който е работил с "18ти етърски пехотен полк" знае, че името им е гаранция за качество! "Ежедневието на средновековен Търновград" е най-добрият български исторически фестивал, посветен на Второто царство, при това провеждан в самата му столица. Освен неповторимата атмосфера на Царевец, организаторите винаги осигуряват запомняща се тематична програма. Този път на летните жеги явно ще се противодейства с кулинарни шедьоври.
24.06.2019

На 22ри юни се състоя официалното откриване на Исторически парк – проектът, за който преди няколко години разработих праисторическите и тракийските си костюми. По парка предстои още много работа, но началото е истински впечатляващо.
Пожелаваме успех!
10.06.2019

Колко официални костюма са имали българските царе? Какво е карало един владетел да смени начина, по който се е явявал на публични церемонии?
На 04.06.2019 в Ниш представих доклада си "The insignia of the Bulgarian Tsar Konstantin Tikh (1257-1277). Analysis and Typology". В него са разгледани всички типове изображения на българския цар Константин Тих Асен: монети, печати, стенописен портрет – и показаните на тях инсигнии. Очаква се публикация на подробна статия по темата :)
03.06.2019

Сезонът на възстановките вече е в разгара си! Тази година проект "Български средновековен костюм" не оправда името си – през зимата не успяхме да разработим нови дрехи. Представяме обаче нещо не по-малко атрактивно – костюмите ни във вихъра на танца!
През последните години, благодарение на групите Historical Dance Theatre "Al'entrada" и "Spiritual Seasons" се запознахме не само с мелодии, но и със стъпки, които от тази година с удоволствие тренираме със заинтересованите. Основната заслуга, разбира се, е на клуб "18ти етърски пехотен на полк", по чиято инициатива и на чиито фестивал - "Ежедневието на Средновековен Търновград" - първоначално бе презентиран този толкова важен аспект от средновековния бит.
Благодарим!
04.01.2019

Нова година – нова публикация :)
Статията ми "Българската аристократка Арета – една некоронована принцеса. Анализ и възстановка на облеклото" излезе във втория декемврийски брой на списание „Епохи“ (статията и илюстрациите към нея)
Портретът на Арета ме занимава отдавна, и преди две години направих първия си опит за реконструкция по него. Успоредно с шиенето прекарах снимките на фреската през няколко компютърни програми и извлякох десените, доколкото е възможно (добра обща схема вече е правена в книгата на Попович и колектив).
В самата статия проследявам произхода на всеки от елементите на костюма, както и разпространението му извън Станичене.
Заключението ми: въпреки че една от туниките е с византийски произход, а висящите ръкави на горната дреха са наследник на традиция от Първата българска държава, одеянието на Арета, взето в цялост, отразява регионална балканска мода, възникнала през XIII – XIV в.
П. П. Изказвам благодарност на Ангел Йорданов за страхотните снимки на стенописа и на Олег Козленко за помощта с византийските проучвания.
21.12.2018

По повод предстоящите празници – нещо като коледар :)
Поредният тракийски костюм този път е изработен за РИМ Смолян. Специално за тях за първи път направихме характерната тракийска шапка с дълги наушници, натилник и спираловиден връх. В декорацията на туниката и наметалото са включени и орнаменти от тракийски артефакти, открити в Родопите и понастоящем част от фонда на музея. Беше чест да изпълним поръчка за региона, от който произхожда легендарния Орфей!

Костюмът е част от инициативата "Четем родопски легенди и предания", чиято цел е утвърждаване на значението на родопските легенди и предания като български културни ценности с принос в европейската съкровищница.
06.11.2018

Както се оказва, тази година са на мода сватбите в средновековен стил. Дотук научих за три двойки от различни клубове, които са се врекли във вярност, пресъздавайки старинни обичаи. Пожелавам на всички тях много щастие, семейна хармония и да продължават усърдно да изучават традициите :)
Съвсем скромният ми принос в тази похвална тенденция е булчинската рокля на Даниела Ганева, с която тя мина под венчило на фестивала Траянови врата това лято. Тъй като не е известно през средновековието да е имало специален тип рокля за сватба, костюмът е сборна реконструкция на празнична болярска рокля от XIV в. С разрешение на булката публикувам дрехите й, облечени от друго момиче.
30.10.2018

На 26-28.10.2018 имах удоволствието да участвам в конференцията "Владетел, държава и църква в Средновековните Балкани", в чест на 60-годишнината на проф.д-р Пламен Павлов. Докладът ми бе на тема "Облеклото на духовните лица през Второто Българско царство в светлината на запазените портрети".
Детайли за програмата могат да се открият в профила на Центъра за медиевистични изследвания към Великотърновския университет: www.facebook.com/CentreforMedievalStudies
Повече за самото събитие
18.09.2018
Textile in Middle Ages Късноантична и средновековна крепост Туида за поредна година ще се включи в инициативата Европейска нощ на учените. Това събитие се случва едновременно в цяла Европа в последния петък на месец септември. Университетите, научните и културните институти отварят врати и организират събития за широката публика. В Сливен събитието ще се състои в Националния музей на текстилната индустрия и в крепост Туида. Разнообразната програма стартира в 15:00 ч., а входът е свободен.
От 19:00 ч. съвместно с Мая Иванова от екипа на Туида ще поговорим за текстила през Средновековието. Кои суровини са се ползвали, как са се обработвали, разпространявали и какви тъкани са се е произвеждали от тях? До кои е имал достъп древният българин и доколко е можел да си ги позволи? И, разбира се, какви дрехи е шиел от тях?

Заповядайте и ще разберете!

03.09.2018

На 17ти август при крепостта Траянови врата се проведе историческият фестивал "Величие и памет", организиран от Община Костенец и Сдружение Авитохол. Поводът бе победата на цар Самуил над император Василий II на това място преди 1032 години. Освен задължителните демонстрации на бойни практики, въоръжение и снаряжение, на фестивала бяха представени разнообразни занаятчийски щандове, исторически игри и беседи за ранното и късно средновековие.
Акцент в съботната програма бе средновековната сватба на Даниела и Петър, извършена последователно по граждански, християнски и езически ритуал. Доколкото ми е известно, това е първото събитие от такъв род в България. Въпреки че не успях да присъствам на фестивала лично, участвах в програмата с един твърде важен детайл. За мен беше чест и удоволствие да изработя костюма на булката :)

Предстоят снимки!
Just Out 2018 27.07.2018

Този уикенд взехме участие в най-големия исторически фестивал на Балканите – Just Out, организиран от клуб Бели Орлови под патронажа на Република Сърбия. Фестивала се проведе в подножието на манастира Манасия, основан от деспот Стефан Лазаревич през XV в. Също както и миналата година, трите дни преминаха сред феерия от националности, епохи, занаяти, битки, музика, танци, хора и животни, която трудно подлежи на описване. За щастие има достатъчно снимки от професионални фотографи, които говорят сами за себе си. На нас остава само да кажем: Благодаря, сръбски приятели!

Сръбска статия за събитието

Руска статия за събитието
08.07.2018

В периода май – юни 2018 взехме участие в три ежегодни фестивала, установили добри традиции в българския културен календар:

- "Калето – Мездра", посветен на ранното и късно средновековие, а вече и на античността, организиран от АК "Калето" и Сдружение "Авитохол";

- "Дни на предците", Плиска – с акцент върху воинските умения и бойни практики от средновековието, възпроизведени от гърба на коня и в пеши битки, организиран от Сдружение "Авитохол";

- "Средновековен Търновград" - посветен на величието на Второто българско царство и мястото му в европейската история, организиран от клуб "18ти етърски пехотен полк"
10.05.2018

Добавена е фотосесията Стрелец: екипировка на лековъоръжен войник от XIV в., по фрагмент със светец-воин в Земенския манастир.
20.03.2018

След като през 2016та направих първата си възстановка на цар, през 2017та дойде ред и на първия свещеник. Добавена е фотосесия с православен епископски орнат ХI – XIII век, по стенописи и находки.
Омофорът е подробно описан в секция Експериментална археология.
27.02.2018

Продължаваме с академичните изяви от предишни години: на 7ми март ще изнесем презентация пред студентите в Югозападен университет "Неофит Рилски", Благоевград
Всички заинтересувани са добре дошли :)
15.02.2018

Тъй като в личен реконструкторски план 2017та може да се нарече година на недовършените дела, започвам 2018та с публикуване на някои стари проекти. Най-сетне заснехме качествено сборна рекострукция по некропола в с. Янтра (XIVв.), по-конкретно по гробове 100, 121 и 127. Това по принцип не е много професионално, но находките от един гроб просто не дават достатъчно информация за цял костюм. А е хубаво да обръщаме внимание и на простолюдието.
Статията за некропола
16.10.2017

Историческите фестивали за 2017 приключиха успешно този уикенд в крепостта Туида. Благодарим на домакините за посрещането, на участниците за приятното прекарване и на гостите за вниманието!

Тази година участвахме също във фестивалите в Никюп, Деспотовац (Сърбия) и Шумен, но поради изключително претоварената си програма не успяхме да обявим това предварително. Можете да разгледате информацията за тези и други събития в Календара на възстановките, който се актуализира редовно с помощта на организаторите.
10.10.2017

Дрехите, сътворени в Работилница Бъдъмба, са не просто красиви и удобни. Те даряват неуязвимост!!!
Рекламен клип на проекта "Исторически парк", чието откриване предстои следващата година. Атракционът ще представя различни периоди от българската история по достъпен и увлекателен начин. Специално за него изработихме серия реплики на тракийски костюми, които могат да се видят наживо в с. Неофит Рилски. Част от тях са използвани в това видео.

изложба Смолян 11.09.2017

След презентациите, беседите и участията в български и чуждестранни фестивали тази година, дойде време и за поредната изложба на исторически костюми. По покана на Регионален исторически музей "Стою Шишков" реконструкциите ми ще бъдат представени в Смолян, в рамките на Европейските дни на наследството 2017. И тъй като качествените изяви се случват най-добре в екип, мой партньор за пореден път ще бъде незаменимото Сдружение "Авитохол". Заедно с тях ще демонстрираме приликите и разликите в облеклото и въоръжението на ранното и късно средновековие.
Заповядайте!
Откриване на изложбата: 18ти септември, от 16:00 часа.
25.07.2017

Добавена е фотосесия Блясъкът на благородството, с възстановка костюмите на болярите Рутеш и Арета, известни от портретите им съответно в скита "Св. Марина" до Карлуково и църквата "Св. Никола" в Станичене. В ролите влязоха Стефан и Тони, а.к.а. Бледият лорд и Принцесата на таласъмите :)
Има ясни индикации, че тези двамата са представлявали елит дори по болярските стандарти. Фреската с Рутеш за съжаление е силно увредена, но тази с Арета е в добро състояние и костюмът й видимо е един от най-сложните, за които имаме информация изобщо. Работата по реконструкцията му започна преди две години и още не е завършена, но това са рисковете на експерименталната археология :) Предстоят още проучвания, още шиене и разбира се, още снимки.
Повече за скит "Св. Марина"
Повече за църквата в Станичене
16.07.2017

В Работилница Бъдъмба и в статията за скалната църква "Св. Марина" е добавена реконструкция по костюма на болярина Рутеш.
13.07.2017

Статията ми "Женските забраждания през Второто българско царство – варианти и визия", която излезе от печат миналата година, вече е достъпна онлайн.
(файла съдържа и началните страници на сборника "Великите Асеневци")
Изказвам благодарност на д-р Николай Хрисимов и на д-р Иван Чокоев за оказаната помощ при събирането на информация и насоките при крайното оформяне на текста.
фестивал Възходът на Калоян 11.07.2017

През май и юни програмата на "Българският средновековен костюм" беше толкова запълнена, че не оставаше време да бъде обявена предварително. Ето събитията, в които участвахме:

- вече споменатата лекция пред магистрите в Софийски университет. Част от нея е записана и качена онлайн.

- средновековен фестивал "Калето – Мездра", обогатен с презентации на средновековна кухня; облекло и въоръжение; каменоделство; обучение на ловна птица (репортаж от събитието)

- съборът "Дни на предците", Плиска – все по-мащабен, интересен и международно обогатен, с множество конни демонстрации и тренировъчни битки, които бяха още по-впечатляващи поради лошото време.

- фестивалът "Възходът на Калоян" във Велико Търново. Блясъкът на Второто българско царство възкръсна в самата му столица, за което имахме удоволствието да допринесем чрез реконструкциите си на болярски одежди.

И в трите фестивала наш неизменен партньор и помощник беше Сдружение "Авитохол", чиито младши членове с удоволствие се вживяха в ролята на манекени за облеклата ни. При този нов формат разликата между изложба на закрито и презентация започва да се размива, в което всъщност няма нищо лошо.

Благодарим ви, приятели!

Дни на предците 2017 31.05.2017

Сдружение "Авитохол" е единственият клуб в България, който се осмелява да организира "мултиепохови" исторически фестивали. Подобно амбициозно начинание крие повишен риск от загуба на автентичност, от неправилно пресъздаване на съответните исторически периоди и при това е свързано с повече от обичайните организационни проблеми.

Нищо от това обаче не е нерешимо. Фестивалът "Дни на предците" се провежда от 2012та година насам и вече е едно от най-качествените и масови възстановчески събития в България. Всяко негово издание е по-добро от предишното, а вече трета поредна година е и международен. Затова, заповядайте в Плиска между 2ри и 4ти юни! Умели ездачи, точни стрелци, неуморни щитоносци, жилави номади и горди боляри от България, Унгария и Румъния ще ви покажат елементи от бита на ранното и късно средновековие сред останките от първата българска столица.

Ден за демонстрации – 3ти юни (събота).
Вход – 1лв.
19.05.2017

Нощта (и денят) на музеите ще отбележим зад гостоприемните стени на Калето - Мездра в разширен състав и с обогатена програма.
Очакваме ви там!
10.05.2017

На 11.05.2017 ще изнеса беседа в Софийски университет като част от "Лаборатория по експериментална история" - модул към магистърската програма "Българско средновековие: държава, общество, култура".
Темата, разбира се, е българският средновековен костюм.
5.03.2017

15.03.2017, 17:30, регионална библиотека Ловеч Следващата презентация на книгата ми ще бъде в град Ловеч.
Благодаря на Регионална библиотека "Проф. Беню Цонев" и на РК "Васил Левски" при НД "Традиция" за поканата!

Събитието във фейсбук
27.01.2017

Добавена е фотосесията "Принцесата на таласъмите", с най-новата ми ръчно бродирана туника.
17.01.2017

Добавени са серия снимки на восъчните фигури от музея "Неолитно селище", чиито костюми разработих с екипа си. Фигурите са част от по-голям проект, който стартира тази година.
Желаем му успех!

Фотосесия "Восъчни фигури"
Великите Асеневци, корица
27.12.2016

Приключвам 2016та година като автор на три публикации :)
Излезе от печат сборника "Великите Асеневци" на издателство Абагар, посветен на 830та годишнина от въстанието на братята Петър и Асен. В него е включена и моята статия "Женските забраждания през Второто българско царство – варианти и визия".
Материалът е опит за систематизиране на запазената информация за вариантите на българското женско светско забраждане през XII – XIV в. За основа на проучването са използвани данни от 15 български стенописни портрета, 3 миниатюри от Лондонското четвероевангелие и 44 гроба от български некрополи от периода. За сравнителен анализ са използвани данните от 15 сръбски стенописни портрета, 12 византийски стенописни портрета, 8 византийски миниатюри, 2 византийски графита и една икона, а също западноевропейски и руски източници. Получената информация е подредена в таблици, като е направен опит портретите и гробовете да се сортират по възраст, обществено положение и семеен статус.

Повече за сборника - тук
13.12.2016

За улеснение на посетителите в сайтовете са внесени някои технически подобрения.
- В Българският средновековен костюм е интегрирана чисто нова навигация с падащи менюта.
- Работилница Бъдъмба вече е изцяло двуезичен – на български и на английски език.
Желаем ви приятно ползване!

- - -
В Моята работилница е добавен нов костюм от периода на Първото българско царство.
9.12.2016

На 30ти ноември във фоаето на южно крило на Софийски университет направихме презентация на тема развитието в облеклото и въоръжението през Първо и Второ българско царство. Заедно с колегите от Сдружение Авитохол се опитахме да хвърлим мост между тези две доста различни епохи. Мултимедията с находки и източници бе допълнена от живо представяне - чаровните студенти и докторанти от Исторически факултет на Университета облякоха и демонстрираха 21 различни костюма, изпълнени по методите на експерименталната археология и представящи различни социални прослойки от двата периода.
Събитието протече чудесно не само поради отличната организация (която дължим на Факултетен студентски съвет и на Археологическия клуб), но и заради вдъхновящата публика, която слушаше с интерес и задаваше въпроси.

Благодарим на всички вас! Вече имаме интересни нови идеи за сезон 2017 :)
Вижте снимки

А ето и репортаж от откриването на изложбата във Враца на 1ви декември - imedia.bnt.bg
плакат изложба Враца 19.11.2016

Следващата ни изява ще бъде на 30.11.2016 в Софийски университет, като част от събитието "Средновековни вечери". Прочетете повече тук.

Веднага след това продължаваме за Враца, където на 2ри декември ще открием изложба със средновековни костюми. И двете събития се извършват съвместно със Сдружение "Авитохол".
3.11.2016

През октомври посетихме два средновековни събора - "Корените български" в Плиска (15.10.) и "Помни славата" в крепостта Туида (22-23.10.). И двата включваха демонстрации на бит и бойни умения от Първото и Второто Българско царство, а в Туида се представиха и група атрактивни антични траки. Целта бе се направи адекватна съпоставка между различните исторически периоди. С помощта на множеството разнообразно профилирани участници това бе постигнато - и двете събития протекоха отлично.
19.10.2016

Добавен е поредният тракийски костюм - незавършен, но вече хубав :) С него продължава експерименталната археология с тракийско облекло.
18.08.2016

В Работилница Бъдъмба са добавени снимки на още няколко тракийски костюма – мъжки, женски и детски, по които работя от началото на годината. Серията вече е достатъчно голяма, за да заслужи собствена секция в сайта ми :)
Халколитен цар 12.08.2016

След толкова реконструкции на боляри и благородници - първия ми цар :)
Заради него се върнах няколко хилядолетия назад от обичайното си поле на действие, но предизвикателството си заслужаваше! Задачата със сигурност беше най-необичайната, пред която съм се изправяла. Истинската трудност се състоеше не в дизайна и проектирането, а в събирането на хора с правилните знания, умения, професионализъм и търпение, които да ми помогнат в това начинание. Благодарение на техния ентусиазъм и стоицизма на поръчителите работата беше свършена за по-малко от година :). Дали реконструкцията е правилна или грешна, ще кажат специалистите и бъдещите експериментатори. Дотогава – наслаждавайте се!

Подробно описание на проекта, методите и участниците - в раздел Експериментална археология

09.08.2016

Следващо участие в програмата – 13ти август, в Никополис ад Иструм (до Никюп), римски фестивал "Нике – играта и победата". Режисьор и сценарист на фестивала е Владимир Попов, доайенът на античните възстановки в България.
Повече за събитието
07.08.2016

На 28-31 юли имахме удоволствието да участваме в най-големия български средновековен фестивал за тази година - "Ежедневието на средновековен Търновград", проведен на крепостта Царевец и организиран от клуб "Традиция" - Велико Търново, Община Велико Търново и РИМ Велико Търново.

Събитието премина прекрасно, при отлична организация, с разнообразна програма и интересно международно участие. Имаше всичко, което би трябвало да има на средновековен събор – чужденци и местни жители, боляри и простолюдие, свещеници и езичници, карнавални представления и всенародни танци, демонстрации на разнообразни занаяти, автентични средновековни ястия, приятелски турнири по стрелба и фехтовка. Като допълнителна атракция публиката можеше да наблюдава превземане на стражева кула или да научи старинен танц.
Изказваме благодарност на организаторите и колегите-възстановчици за незабравимото преживяване и пожелаваме на фестивала дълъг живот и много нови издания.

От наша страна подготовката за събитието започна близо месец предварително: средновековният павилион беше разширен почти двойно, така че да предлага по-добър заслон от атмосферните условия и повече изложбена площ. Разбира се, новите части бяха направени така, че да се местят лесно според движението на слънцето. Под платнищата им се спираха с удоволствие както посетителите, така и колегите :) Освен това специално за този фестивал съвместно с партньорите от Сдружение "Авитохол" - Варна разработихме комплекс костюми на знатна куманска двойка от средата на XII век. Участието на куманския етнос в средновековния ни политически и обществен живот досега беше незаслужено слабо отразено по такива събития. Благодарение на „Авитохол“, на екипа на крепост "Туида" и възстановчиците семейство Сивкови пропускът вече е попълнен. Двата костюма, проектирани от Калина Атанасова, се базират на каменни надгробни паметници и включват копринени кафтани, панталони и сложна женска украса за глава. На свой ред колегите Жасмин и Флорина Първанови добавиха задължителните аксесоари, съпровождащи непрестанно пътуващите си собственици – удобни ботуши, екзотични накити, пояси, кесии, ножове, гребен и огледало за дамата, нагръдник, стрелкови колан с колчани и сабя за нейният кавалер.
По скромното ни мнение резултатът е красив :)
Плакат за презентацията във Варна 07.07.2016

ПРЕЗЕНТАЦИЯ НА КНИГАТА ВЪВ ВАРНА

Официалната презентация на "Възстановки на средновековното българско облекло (XIII – XIVв.)" във Варна ще се състои на 16.07.2016г., от 16ч., в зала Одесос на Археологическия музей (втори етаж, над главния вход). Ще присъства рецензенът ми д-р Иван Чокоев, завеждащ Лаборатория за консервация и реставрация на Регионален Исторически музей Велико Търново, който е консултирал и някои от реконструкциите.
Ще бъдат изложени също част от материалните възстановки, включени в книгата.

Заповядайте!
ВХОД СВОБОДЕН
29.06.2016

Авторката на badamba.info в бърза последователност се сдоби с две официални публикации :) Сборникът с материали от научната конференция в Ниш миналата година вече е отпечатан, заедно с моята статия The Headdress Of Three Female Ktetors’ Portraits From Donja Kamenica. Статията също така е качена в сайта ми - http://badamba.info/images/BySource/NishXIV_2016.pdf
Повече информация за конференцията
21.06.2016

ПРЕЗЕНТАЦИЯ НА КНИГАТА

Премиерата на "Възстановки на средновековното българско облекло (XIII – XIVв.)" ще се състои на 25.06.2016 в Старозагорски минерални бани, в рамките на фестивала "Таласъмия".
Премиерата за Варна ще бъде на 16.07.2016 в Археологическия музей. Подробностите ще бъдат публикувани с наближаването на датата.
18.06.2016

В секция "Работилница" са добавени два нови костюма - благородник от Първото царство и малък болярин от XIVв.
13.05.2016

След единадесетгодишни усилия проектът "Български средновековен костюм" най-сетне достигна логичния си завършек – публикация върху хартия! Книгата "Възстановки на средновековното българско облекло (XIII – XIVв.)" на издателство "Онгъл" вече е факт: пълноцветен албум от 189 страници и общо 174 илюстрации и снимки! Текстът е редактиран от двама професионални историци - доц.д-р Ваня Попова и д-р Иван Чокоев – и включва в систематизиран вид цялата информация, която съм събрала от 2005та година насам, с посочени източници и цитати.

Очаквайте подробности за датата на премиерата и начините на разпространение!
04.04.2016

На 19ти март по покана на Сдружение "Авитохол" се включих в проекта им "Войската българска – от Аспарух до наши дни". Идеята на проекта е да запознае нагледно възпитаниците на варненските училища с воинските традиции, бит и култура на българите през различните етапи от историята ни. За реализирането на модул "Второ българско царство", организаторите се довериха на мен и на знанията ми за периода XII-XIVв.
Благодарение на любознателните ученици от ОУ "Ангел Кънчев" и СОУ "Найден Геров" представянето се превърна в истинска интерактивна беседа. Заедно разгледахме различните защитни и нападателни елементи от бойната екипировка на българите, пробвахме теглото, обсъдихме удобството им и начините им на употреба. Сравнихме военните и цивилните дрехи, както и различните видове войска през периода. През цялото време се радвах на неотклонния интерес и интелигентните въпроси на младите слушатели.
Учителите им могат да се гордеят с тях!
15.03.2016

В секция Фотосесии са добавени снимки с реплики на тракийски костюми - мъжки, женски и детски. Присъствието на невръстните Лея и Камен придаде неповторима атмосфера на снимачния процес :)
Календар на възстановките 11.02.2016

Уважаеми колеги, организатори и любители в областта на живата история, уведомяваме ви, че попълването на Българският календар на историческите възстановки за 2016та година вече започна. Ако знаете със сигурност датите на вашите събития, чувствайте се поканени да ги запишете!
Весели празници!
10.12.2015

Една чудесна новина, свързана с опазването на средновековното ни културно наследство - след деветгодишни усилия скалният скит "Св.Марина" е почти напълно реставриран! Пълни подробности споделят самите инициатори на проекта в своя сайт skalenmanastir.com
Бях приятно изненадана на науча, че за новото изписване на ктиторската сцена са използвани моите възстановки. Щастлива съм, че съм допринесла за такава хубава кауза :)
18.11.2015

В раздели "Фотосесии" и "Експериментална археология" са публикувани резултатите от проект за костюм на лековъоръжен тракийски воин (пелтаст). Това е част от по-голяма серия тракийски костюми, върху която работя и която ще бъде публикувана в близко бъдеще.
Почетната стража на Царевец
10.11.2015

През 1185, в деня на Св. Димитър, братята боляри Асен и Теодор-Петър въстават срещу византийския император и възстановяват българската държава.

В старата столица Велико Търново тази важна годишнина беше отбелязана с процесии през града и със средновековен фестивал.
За участието си в това събитие екипирах сама цяла болярска фамилия и двамата й телохранители. Благодаря на клуб "Авитохол" за подкрепата, а на клуб "18ти етърски пехотен полк" - за поканата и за царското гостоприемство :)

Снимка: Ростислав Грънчаров
03.11.2015

В секция "Проектът на живо" е добавена нова фотосесия. Костюмът, който я вдъхнови, е с няколко века по-късен от обичайното ми поле на действие, но пък историята на облеклото не може да се разглежда на парче :)

лого Бъдъмба 10.09.2015

Обновена е статията за църквата в Калотина. Добавени са снимки на два от портретите, допълнително обработени от мен, и схема на свещеническите одежди.

Секция Моята работилница е преименувана на Работилница Бъдъмба. Промяната се дължи на официализирането на наименованието "Бъдъмба" :)
В същата секция е добавено и едно от последните ми творения. Собственост е на Петър Делчев - член на групите Амбиент фолклор, Кайно Йесно Слонце и Исихия, вдъхновен от музиката на X-XIV век и свирещ на съвременни дубликати на старинни струнни инструменти. Като истински трубадур той е добавил някои ориенталски елементи към българския кафтан :)

"Амбиент фолклор" могат да бъдат чути на живо по време на шестото издание на Международния арт форум "БезГраници" - 25-27 септември в Балчик.
Препоръчваме и групата, и форума :)

27.08.2015

Следващото събитие в програмата ни отново е на крепостта Царевец, за августовското издание на фестивала "Средновековна България". Участниците започват да се събират още днес и ще останат до неделя. Заповядайте!
Този път програмата ще бъде с по-военна насоченост.
11.08.2015

В Моята работилница е добавена последната произведена от мен туника, по византийска мозайка от 11в. Поради липса на византийска секция в сайта засега я публикувах при римските дрехи.
06.08.2015

В секция Фотосесии са добавени снимки на последните изработени от мен накити. На фестивала Таласъмия две очарователни самодиви се съгласиха да помогнат с рекламата :)
Слънцето на Тодорка - плакат 20.07.2015

На 23-26ти юли край Враца ще се проведе вторият Фестивал за древни култури "Слънцето на Тодорка".
Това е първото българско събитие от този вид, концентрирано върху праисторията, с акцент върху възстановяване на земеделски прийоми по метода на експерименталната археология. Тази година организаторите му имат амбицията да разширят формата и да прокарат мост между праисторията и останалите периоди от нашето минало. Съвместно с наши приятели-възстановчици от страната ще представим елементи от живота през Първото и Второ българско царство.

Очакваме ви на 24ти юли, от 20:30ч., с. Оходен, местност Валога.
Повече за събитието можете да прочетете тук:

- - -
На 10-12 юли се проведе второто издание на фестивала "Средновековна България", организиран от клуб "18ти етърски пехотен полк". На автентичния фон на църквата "Св. Четиридесет мъченици" и крепостта Царевец домакини и гости се включиха в поклоннически лагер, разучиха средновековни танци и опитаха вкусни ястия по старинни рецепти. Вижте репортажа от откриването.

Следващото събитие от серията ще се проведе на 29-30 август (виж Календара на възстановките)
01.07.2015

В секция Експериментална археология е добавена информация за туника със свръх дълги ръкави по модел от хрониката на Скилица.
22.06.2015

В секция Моята работилница е обособена отделна подсекция Първо Българско царство. Засега костюмите в нея са само три, но по всичко личи че тепърва бройката ще се увеличава :)
Nis 19.06.2015

Изминали и предстоящи събития за месец юни:

- На 3-5 юни в Университета на град Ниш се проведе четиринадесетият международен симпозиум "Ниш и Византия", под надслов "Градове и граждани във византийския свят": www.nisandbyzantium.org
Имах честта и удоволствието да бъда одобрена за лектор с тема "Украсите за глава на три ктиторки от Долна Каменица". Представих портретите на деспотицата, болярката и болярската дъщеря в контекста на българските, сръбски и византийски средновековни портрети.
Планирам с това да поставя началото на подробна типология на балканските средновековни забраждания.

- На 6ти юни в средновековен град Плиска се проведе историческият събор "Дни на предците". За първи път събитието беше международно - към българските възстановчици се присъединиха клубове от Унгария и Полша. Освен традиционното представяне на занаяти, музей на открито и конни спектакли този път имаше и много битки.
Проект "Български средновековен костюм" отново се включи с пътуваща изложба на доспехи, накити и аксесоари. Активно участие в събора взе и тригодишният ни наследник – боляринът Камен.

- Между 18.06.2015 и 21.06.2015 в Старозагорски минерални бани ще се проведе Таласъмия 2015 – национална среща, посветена на фантастичното и приказното в българския фолклор и митология. Ще се включим в програмата с представяне на българските средновековни накити.
09.06.2015

СЪОБЩЕНИЕ: Поради технически причини (преместване на друг сървър) сайтовете Български средновековен костюм (http://badamba.info) и Календар на възстановките в България временно не могат да се обновяват.
Очаква се проблемът да се реши в рамките на една-две седмици.

Извинете за неудобството! В дългосрочен план ще бъде за добро.
15.05.2015

Тази година Международният ден на музеите ще бъде проведен малко по-рано, но затова пък атрактивно из всички кътове на България.
Една от новите дестинации, включени в честването, е крепостта Калето край Мездра.
Заедно със Сдружение "Авитохол" се подготвяме да я оживим със средновековен лагер и музей на открито. Сечене на монети, стрелба с лък, проби на ризница и други забавления очакват посетителите утре. Събитието ще е целодневно и покрива периодите на Първото и Второто българско царство.

Заповядайте!
12.05.2015

Battle Of The Nations е световен турнир по исторически средновековен бой с метални оръжия при пълен контакт (или с други думи - безсъвестно млатене при реален риск от потрошаване на доспехите, оръжието и крайниците :Р ) Провежда се ежегодно от 2009та насам в различни европейски градове при постоянно нарастваща бройка на състезаващите се отбори. Освен зрелищните битки по време на събитието протичат съревнования за исторически костюм, най-автентичен средновековен лагер, стрелба с лък и арбалет. На публика и участници се предлагат ястия, напитки, оръжия, дрехи и аксесоари по старинни рецепти и източници. Най-малките зрители получават възможност да избият агресията си с надуваеми мечове :)
Тази година домакин на турнира бе Прага - град, заслужено носещ славата на един от най-красивите в света, а участниците бяха над 600. Успяхме да посетим това уникално събитие, да се насладим на неповторимата му атмосфера и да срещнем приятели от други държави. Препоръчваме горещо преживяването!

Разбира се, не пропуснахме случая да направим презентация и на средновековните си дрехи. Въпреки че имах удоволствието да разговарям с ерудирани събеседници, болярският ми костюм беше обявен веднъж за византийски, веднъж за унгарски и нито веднъж - за български.
Изводът: популяризирането на нашето средновековие и на историческата ни идентичност трябва да продължи с пълна пара!

Официален сайт на Battle Of The Nations 2015: botn.info
21.03.2015

Добавена е фотосесия с най-новото ми произведение - костюм на прабългарка. Източник на реконструкцията е рисунка на О.Р. Гасимова по материали от могилата при село Большие Тарханы (Больше-тарханский могильник), Татарстан. Могилата е датирана кр. VII- нач. VIII в. и находките в нея се причисляват към културата на волжките българи.
06.03.2015

Във вестник "Всичко за семейството" на 26ти февруари беше публикувана подробна статия за мен и работата ми. Можете да я прочете тук.

An article about me and my work was published on 26th February at the Bulgarian newspaper "All about family".
12.02.2015

The list of well-preserved portraits in Bulgarian wall paintings is translated on English :)
23.01.2015г.

За много години на всички любители на българската история!

Първата ни проява за тази година ще бъде на родна територия и със сериозни партньори. Варненското сдружение "Авитохол" съвместно с РИМ Варна организира изложба с реплики на българско средновековно въоръжение и снаряжение. Проектът им е уникален, защото обединява дългогодишната работа на реконструктори от цялата страна, много от които вече са международно известни. Различните им търсения, теории и експерименти се обединяват от общото желание за възстановяване и съхранение на древната българска култура.

Редом с тежките конници и лековъоръжените стрелци, ще се разкрие и визията на по-слабо известни народи, воювали по нашите земи - загадъчните кумани, страховитите византийци и странстващите северни наемници. "Българският средновековен костюм" участва с реконструкции на лек и тежък пехотинец от XIVв., базирани на стенописи в Земенския манастир.

И така, заповядайте в Археологически музей Варна, на 30 януари (петък), от 17ч., за да видите блясъка на българското средновековно оръжие!

Повече за събитието можете да прочете тук
Весели празници! 22.12.2014г.

Дойде време да спрем с проучванията и възстановките и да си пожелаем ВЕСЕЛИ ПРАЗНИЦИ!

Благодарим на всички приятели и сътрудници, които ни подкрепяха през изминалата година.
С ваша помощ ще продължим да съживяваме българското средновековие и през следващата!

08.12.2014г.

Двете статии за Земенския манастир са обновени и допълнени с текст, снимки и схеми. В анализа на дрехите на простолюдието се предвиждат още допълнения.
03.12.2014г.

В секция "Моята работилница" е добавена снимка на най-новия ми колан с бродерии и апликации, както и на последната завършена от мен дреха - реплика на кафтана на болярина Витомир от Земенския манастир.
Предстои обновяване на статиите за този манастир и изображенията в него.
30.11.2014г.

Добавена е статия за прическите и оформянето на лицевото окосмение през средновековието ни. Засега в нея се анализират само мъжете-аристократи, но може би в бъдеще ще прерасне в нещо по-мащабно.
07.11.2014г.

В Любословие.бг - единствената медия за медиите - е публикувано интервю с мен, в което разказвам за историческите възстановки изобщо и за българските такива в частност. В момента жива история под една или друга форма се провежда почти всяка седмица из цялата страна, но как беше в началото?
Прочетете тук - http://luboslovie.bg/drugoto-lice-na-istoriyata/

Благодарности на г-жа Марина Колева за проявеният искрен интерес и за отделеното обширно място в списанието.
Пазител на традициите 22.10.2014г.

Преди няколко дни с изненада научих, че за втора година съм номинирана за приза "Пазител на традициите", на Асоциация за развитие на изкуствата и занаятите - 7 (А.Р.И.З - 7). Мога само да благодаря на неизвестните фенове, които са ме препоръчали :)
По този повод бях интервюирана и разпитана за творческата си биография. Интервюто е публикувано в сайта на асоциацията.

Ако и вие харесвате работата ми, гласувайте за нея на следния линк (категория Занаяти - Млади):
Гласуване 2014
20.10.2014г.

На 25 октомври за трета поредна година клубове за исторически възстановки, реконструктори и майстори на старинни занаяти от цялата страна ще си дадат среща в НИАР "Плиска&quot под надслов "Корените български". Ще се представят реконструкции от ранното и късното средновековие, средновековна храна и традиционни облекла; ще се изнасят беседи и ще се обменя опит.
Организатори са Клуб за опазване и съхранение на българските традиции "Авитохол", които през годините напълно оправдаха титлата си.
"Българският средновековен костюм" с удоволствие приема поредната им покана и ще участва в събора с пътуващата си изложба и с резултатите от най-новите си експерименти.

Ще бъде интересно. Заповядайте!

Линк към събитието в Календара на историческите възстановки.
20.09.2014 - изложба в Шумен 23.09.2014г.

Снимки от откриването на изложбата в РИМ Шумен - на този линк
Колегите-участници в събора "Доблест и слава" го уважиха и дойдоха в средновековни премени, с което го направиха два пъти по-атрактивно:)
Предстои да публикувам информация за най-новите реконструкции, които изложих.
16.09.2014г.

Изложба в Шумен

През 2004та година в подножието на Шуменската крепост се проведе първата и най-голяма възстановка на средновековна битка в България. Благодарение на Община Шумен, РИМ Шумен и Национално дружество "Традиция" стотици участници и хиляди зрители се докоснаха до част от драматичните събития, съпътствали залеза на Втората българска държава. Средновековната ни история оживя пред нас и мнозина се запалихме по нея и съхранението й необратимо.
След десет години на проучвания, експериментална археология, битки и възстановки отново се връщам на мястото, където в мен се зароди идеята за реконструиране на българския средновековен костюм. Образите на болярите, селяните и войните, които след дълги изследвания се разкриха пред мен, ще оживеят и пред вас в залите на РИМ Шумен.

Откриването на изложбата ще бъде открита на 20ти септември от 18:00ч. Като съпътстваща атракция отново ще отвори врати и моментното фотостудио. Всеки желаещ ще може да изпробва тежестта на средновековната ризница или на болярски накити и да се снима за спомен.
Какво е усещането от 12кг плетени метални халки върху вас?
Проверете сами!

Събитието е част от ежегодните чествания на похода на Владислав III Ягело (Варненчик), чиято последна голяма победа се състои именно край Шумен. През деня на 20 и 21ви септември в подножието на Шуменската крепост колегите от Национално дружество "Традиция" ще проведат средновековен събор.
Старинни занаяти и въоръжение, рицарски схватки, средновековна кухня и други вълнуващи презентации очакват посетителите.

От средновековието до Възраждането - развитие на костюма (изложба) 05.09.2014г.

Отново в Пловдив!

"Българският средновековен костюм" отново ще гостува на град Пловдив в Нощта на музеите с нова изложба: ОТ СРЕДНОВЕКОВИЕТО ДО ВЪЗРАЖДАНЕТО - РАЗВИТИЕ НА КОСТЮМА

Вижте историята на костюма в развитие: Проникнала ли е царската корона в селската хижа?
Съвместно с Регионален етнографски музей – Пловдив ще реализираме една наша отдавнашна мечта – да се сравни аналитично възрожденската носия от XIX в. с нейния далечен предшественик отпреди османската инвазия.
Блясъкът на Второто българско царство безславно помръква след падането на Българската държава в края на XIV в. Изградения със столетия социален ред се разпада, богатите и бедните се смесват, обединени от общото нещастие. Много бягат, много потъват в общото множество – болярски щерки се омъжват за обикновени овчари, аристократи приемат исляма и се отричат от старите си обичаи. Какво се случва след този катаклизъм? Какво се променя в бита и облеклото ни? Как изглеждат българите няколко века по-късно? Дали в народния костюм се е съхранил спомена за златотъканите дрехи и за военните такъми от близкото минало?

На 12-ти септември (петък), в юбилейната Нощ на музеите, РЕМ – Пловдив ще изложи десет възрожденски носии, а ние – десет реплики на средновековни костюми, със съпътстващите ги накити и аксесоари. Ще покажем нагледно приликите, разликите и еволюцията на отделните елементи, както и причините за тях.

Очакваме ви!

Като съпътстваща атракция ще отворят врати салон за старинни прически и моментно фотостудио. Може да изберете да ви преобразят в стила на "мрачното средновековие" и българското Възраждане, а след това да запазите спомен от резултата. Ако това не е достатъчно, можете дори за изпробвате тежестта на средновековната ризница!

Съобщение в официалния сайт на Нощта

18.08.2014г.

Специално за дамите: секция "Моята работилница" е обогатена с атрактивни реплики на средновековни балкански наушници. Опитах се да наподобя най-пищните модели - полукръгли и украсени с множество камъни. Те са изобразявани често по портрети, но почти не са намирани в археологическа среда. Без тях обаче представата за знатната източноевропейка от XIVв. би била непълна.

09.07.2014г.

Обновена е статията за некропола на църквата "Св. Четиридесет мъченици" във Велико Търново.
Дълго време смятах, че в гроб №5 на този некропол е погребана жена, тъй като в публикациите полът не се уточняваше изрично. След разговор с реставратора на находката истината излезе наяве. Предишната илюстрация, комбинираща данните от гробове 5 и 28 е разделена на две, и забраждането от №28 е показано в повече възможни варианти.
08.07.2014г.

Добавени са снимки и описания на портретите от прекрасната църква "Христос Спасител" на манастира Хора в днешен Истанбул. Оцелелите там изображения на благородници и светци-войни са важни за сравнителен анализ между византийския и българския средновековен костюм.
В началото на май имахме удоволствието да ги разгледаме на живо, както и църквата "Света София", заедно с други забележителности от византийския период на града.
07.07.2014г.

В секция "Моята работилница" е добавена снимка на последната дреха, върху която работих. Изпълнена е по идея и поръчка на Ѝордан Николов, а аз се включих при избора на украсата и довършителните работи. Базирана е на стенопис в Добрунския манастир с портрети на жупан Прибил и синовете му.

Тази дреха демонстрира един от редките за Балканите случаи, в които изобразеното на старинните портрети се припокрива с информацията от археологическите находки. Още преди да се запозная със сръбския стенопис, бях чела резултатите от разкопките в средновековен Преслав. В поне два гроба там са открити копчета при гърдите и краката на погребаните, но не и около кръста им. Нещо повече - копчетата са по-едри и по-нагъсто при гърдите и дребни и нарядко при краката. Очевидно модела на дрехите от тези гробове е бил сходен с Добрунските, с тази разлика, че в българския им вариант пазвеният отвор е по-дълъг и по-богато украсен.
панаир Станимахос 2014 17.06.2014г.

На 20.06. (петък) в Асеновград се открива третият пореден средновековен панаир "Станимахос", организиран от Асоциацията на свободните реконструктори.
Това е събитие, което от самото си начало премина през много трудности, преодоля много пречки и саботажи и въпреки това с всяка изминала година става все по-качествено, а вече и международно признато. Рицарски битки, музей на открито, старинни занаяти, конна езда и много други изненади очакват посетителите.
Докоснете историята с нас!

"Българският средновековен костюм" ще участва в панаира със своята пътуваща изложба; с някои от последните си творения, представени лично от гордите си собственици; с най-новата си експериментална реконструкция на войнска екипировка; с бойните си умения и с дългосрочният си проект - нашият син и наследник Камен :)
14.06.2014г.

На 15.06. (неделя) на игрището в квартал Аспарухово от 16,00ч. ще се проведе историческият спектакъл "Българската армия - от Аспарух до наши дни", организиран от район Аспарухово при Община Варна и от Сдружение "Авитохол". Клубове за исторически възстановки, свободни реконструктори и военноморските сили на Република България ще демонстрират нашите воински традиции, великите победи и бойна слава на предците ни, развитието и усвояването на воинските умения от действащата Българска армия.
"Българският средновековен костюм" съвместно с авитохолци и оръжейният майстор Борис Бедросов ще представи визията на българската конница през XIII - XIVв.
Повече за събитието - на този линк
11.06.2014г.

Добавена е фотосесията "Персефона" - снимки на най-красивия древноримски костюм от серията, завършена в края на миналата година.
Според древногръцката митология Персефона е красивата дъщеря на богинята на плодородието, пожелана за съпруга от бога на подземното царство. Всяка есен тя напуска любящата си майка, за да слезе в света на мъртвите и всяка пролет се завръща сред живите, събуждайки опечалената природа за нов живот - така гърците си обяснявали смяната на сезоните. Древните римляни взаимствали мита, давайки на Персефона името Прозерпина.
Стълбата, използвана от фотографа за композиционен елемент, и черната коса на модела ме наведоха на това заглавие.
31.05.2014г.

В подсекция "Фотосесии" са добавени снимките от Нощта на музеите - портрети на храбрата ни стража плюс най-доброто от продукцията на моментното фотостудио.
30.05.2014г.

В секцията "Проектът на живо" е активирана подсекция "Фотосесии".
Тук ще бъдат показвани артистичните снимки с мои творения, правени през годините от екипа и приятелите ми, които не се вписват в останалите секции на сайта.
23.05.2014г.

Нощта на музеите мина отлично, при постоянен поток от зрители и огромен ентусиазъм, особено от страна на децата. Особено сгряващи бяха коментарите на хора, които бяха обиколили и другите музеи и се бяха върнали, за да разгледат изложбата ни отново. Моментното фотостудио достигна предела на капацитета си, но и нови върхове в качествата на продукцията си. Очаквайте снимки!

Поради големият интерес и с любезното съдействие на РИМ Варна престоят на изложбата се удължава и ще можете да я разгледате до 03.06.
Заповядайте!

Събитието в медиите: Варна утре , Днес плюс и Телевизия Скат
Изложба 17.05.2014 12.05.2014г.

ПОКАНА

На 17.05.2014г. (събота) съвместно с Парк-музей "Владислав Варненчик" ще отбележим Европейската Нощ на музеите. Както и миналата година в Пловдив, ще представим изложба с илюстрации и реплики на български средновековни облекла, някои от които съвсем прясно изработени :) Както илюстрациите, така и костюмите са придружени от подробни описания на ползваните за тях източници, а където е възможно – и от снимки на оригиналите.
Основната идея е да покаже външния вид на средните и нисши слоеве на населението в България през този период – дребни боляри, граждани и селяни.
Откриването на изложбата е от 18ч., а от 19ч. стартира работа моментно фотостудио. За да влязат напълно в атмосферата на Второто българско царство, посетителите ще могат да пробват реплики на средновековна ризница, меч и щит и при желание да се снимат с тях за спомен. Репликите повтарят вида и особено тежестта на оригиналните музейни експонати.

Събитието се осъществява с партньорството на Сдружение за възстановяване и съхранение на българските традиции "Авитохол". Специално за тази вечер двама достолепни войни - членове на сдружението, ще се "пренесат" в XIVв., за да осигурят почетна стража пред изложбената зала.

Между 13 и 16ч. същия ден в двора на музея ще се разхождат истински коне. Конна база "Борисови" от Любен Каравелово, в която тренират ездаческите си умения няколко клуба за възстановки от региона, ще представи част от четириногите си питомци.

Парк-музей "Владислав Варненчик" се намира на адрес: бул. "Янош Хуниади "55 (срещу Мебелна палата).
Официалното съобщение за събитието в техният сайт - на този линк.

Очакваме ви!
ВХОД СВОБОДЕН ДО ПОЛУНОЩ
23.04.2014г.

На 13ти април (Цветница) в Археологически музей "Велики Преслав" бе открита изложбата "Въоръжение и снаряжение през Средновековието ". Изложбата съдържа находки на различни видове оръжия и бойни аксесоари от периода VIII - XIVв. Като съпътстваща атракция възстановчици и клубове за възстановки от региона представиха нагледно своите разработки по темата българско, византийско и западноевропейско облекла и въоръжение.
Проект "Български средновековен костюм", представен от Калина Атанасова и инж.Александър Минчев, демонстрира облика на болярите и простолюдието през XIVв. Посочихме външната разлика между едните и другите, прокарахме паралели с костюма на Първото българско царство и обърнахме внимание на разграничаването между мъжките цивилни дрехи и бойната екипировка. Малките посетители, както и някои големи, имаха възможност да пробват истинска желязна ризница и да се убедят, че войнският занаят през Средновековието изисква добра физическа подготовка.

Изказваме благодарности на Сдружение "Авитохол" за предоставените живи манекени и на служителите в музея за гостоприемството и оказаната помощ.
Поради технически затруднения снимки от събитието ще бъдат публикувани със закъснение.
Проектът на живо 04.04.2014г.

В раздела Древноримски костюми на Моята работилница е добавена последната ми древноримска далматика, носена от гордия си собственик. Пожелавам му да я носи гордо по множество фестивали!

Активирана е секцията "Проектът на живо". Все още не са описани всички дейности, тъй като не е лесно да се подредят резултатите от десетгодишен труд, но с времето ще се допълва постепенно, както и всичко останало в този сайт.
11.03.2014г.

Българчетата в Испания вече имат възможност да изучават средновековието посредством мои рисунки. Научете повече в блога на Илияна Илиева-Дъбова.
07.03.2014г.

Секция Сръбска аристокрация е допълнена с нови снимки и информация, благодарение на сайта Историјска библиотека

В статията за Долна Каменица е добавено описанието на интересен фрагмент от италианска тъкан, за който разбрах благодарение на г-н Jimmy Rouzic.

Началната страница на сайта също е обогатена, но това несъмнено е забелязано от всеки посетител, който е стигнал дотук :)
21.02.2014г.

Добавени са костюми-реконструкции към статиите за Долна Каменица и скалната църква Глигора. И двете реплики все още не са напълно изчистени откъм детайл, но основният силует е спазен и са готови за тестване в практически условия.

Първите опити бяха извършени в рисковата обстановка на претрупано с чупливи предмети фотостудио. Фееричните костюми бяха облечени от две прекрасни дами, придружени от доблестен рицар. Освен здравината на шевовете и удобството на ръкавите поставихме на изпитание гъвкавостта на моделите и хладнокръвието на телохранителя :)
Подбрани кадри от сесията можете да видите тук.
27.01.2014г.

Добавен е списък на византийските портрети от интересуващият ни период. След края на Първото българско царство официалните дрехи и инсигнии на висшата българска аристокрация поне отчасти започват да имитират византийските такива. Важно е да се натрупа достатъчно материал за сравнение, за да може да се проследи степента на това явление.
Засега списъкът е в процес на допълване, възможни са както пропуски, така и неточности или дори груби грешки. Нека читателите се чувстват свободни да посочват такива. Приемам също снимки, рисунки и репродукции на въпросните портрети. Обещавам посочване на източник и запазване правата на автора.
24.01.2014г.

Внесени са корекции в статията за Долна Каменица.
През ноември имах удоволствието да се запозная с проф. Георги Атанасов, автор на книгата "Инсигниите на средновековните български владетели". Той ми обърна внимание върху неточности в рисунката ми - възстановка на деспот Михаил. Наложи се отново да разгледам и детайлно да анализирам уникалната корона на деспота, както и да изработя нови схеми с реконструкции на възможният й външен вид. Без да имам претенции да съм изчерпала всички варианти, мисля, че успях да изведа основните.

Използвах случая да редактирам и останалата част от текста, правейки паралели между облеклото на ктиторите и това на техни съвременници от Сърбия.
Честита Нова година! 11.01.2014г.

За много години на всички приятели, последователи и сътрудници на проекта "Български средновековен костюм" ! Тази пролет се навършват точно десет години, откакто ръководителката му започна да се занимава с исторически възстановки. Подобен юбилей няма как да не е свързан с нови предизвикателства и разширяване на хоризонтите :)
Планира се обновяване на сайта, поправки на информацията в него, изяви пред публика и други интересни неща.

Тъй като след първата серия реплики на древноримски дрехи (завършена през август), последва и втора, в секция "Моята работилница" е направен специален раздел за тях. Този път поръчката се отнасяше основно за дамски костюми. Специални благодарности на цялата новогодишна компания за позирането, снимането, техническата поддръжка и търпението при провеждането на заключителната фотосесия. Бяхте страхотни!
Още кадри от фотосесията, както и от процеса на заснемане, могат да се видят тук.

Първата ни проява на живо за тази година ще бъде на 18ти януари, по време на зимното издание на фестивала Таласъмия. Организаторите от клуб "Уибробия" прецениха, че на почитателите на българското митично фентъзи ще им бъде интересно да разберат как би трябвало да изглежда прототипът на легендарният Момчил Юнак, примерно. Ще се постараем да не ги разочароваме :) И така, следващата събота, на Старозагорски минерални бани, Калина Атанасова с беседа за българският средновековен костюм.
06.12.2013г.

Списъкът със сръбските средновековни портрети вече е преведен на английски. Благодарности на Владимир Родич от клуб "Златно буренце"

04.12.2013г.

На 27ми и 28ми ноември взехме участие в Панаира на музейните изложби, организиран от РИМ Русе. Пред музейни работници от цялата страна беше представена походната ни изложба, както и вариантите за пълна такава. Подготовката за сезон 2014 вече е в ход!
Средновековният павилион отново доказа изключителната си пригодност за всякакви условия - въпреки блокираните от снега пътища успяхме да неутрализираме закъснението си и да сглобим всичко навреме за откриването. Благодарим сърдечно на организаторите както за поканата, така и за изключителното съдействие и внимание по време на целият ни престой.

Календар на възстановките
На вторият ден от панаира беше официално презентиран и най-новият ни проект – Календар на българските исторически възстановки. Това е динамична база данни, която ще осведомява публиката за различните фестивали, събори и други прояви от областта на живата история в България или с официално българско участие. Сайтът все още не е завършен, но вече функционира. С помощта на организатори, участници и заинтересовани посетители се надяваме да го превърнем в нещо полезно и удобно за всички нас.
Разгледайте свършената до момента работа на адрес calendar.badamba.info
01.11.2013г.

Интервю за радио България, взето от мен от Албена Безовска, вече може да се прочете в интернет на четири езика: български, руски, френски и английски.

Секцията със сръбските средновековни портрети беше допълнена с нова информация. Надявам се, че скоро списъкът ще бъде напълно завършен.
Обърнаха ми внимание, че не е коректно един портрет да бъде определян като български или сръбски само въз основа на териториалната принадлежност на съответната църква към времето на изписването му. Това несъмнено е валиден аргумент, но често пъти не сме сигурни дори за имената на портретуваните, камо ли за техният произход и самоопределяне. Историята не е точна наука и всякакви подобни списъци винаги ще съдържат елемент на условност. Надявам се, че с времето ще имам повече информация за всички тези хора, която да представя максимално коректно.
23.10.2013

Дизайнът на сайта е допълнен с навигация. Надявам се, че това ще улесни разглеждането му.

На 26.10. на територията на НИАР Плиска ще се проведе есенното издание на събора "Корени български", организиран от Сдружение Авитохол. Този път събитието ще бъде под формата на семинар, в който с беседа ще се включи и авторката на този сайт. Добре дошли са всички любители на историята.
Програма на семинара и допълнителни подробности - тук.
Етнофестивал "Без граници" Доблест и слава 03.10.2013

През изминалият месец проектът "Българският средновековен костюм" заедно със своята авторка и мениджър взеха на живо участие в следните прояви:

- Етнофестивал "Без граници", проведен на 13-15 септември. Имахме удоволствието да се срещнем с музиканти и организатори на музикални фестивали от цял свят и да се убедим, че една средновековна изложба е напълно на място като фон на старинна музика. Благодарим сърдечно на организатора Ясен Казанджиев и се надяваме отново да работим заедно.

- "Нощ на музеите и галериите", Пловдив, 20 септември. Първата ми самостоятелна изложба (и трета поредна със средновековни костюми) премина при повишен интерес и постоянен поток от зрители. За по-голяма нагледност бяха разпечатани изображения и описания на част от източниците ми. Прожектираха се и снимки, на които дрехите са облечени от живи хора и се ползват в реални битови условия (на средновековни лагери, фестивали и др.). Моите колеги Иван Рендаков, Лалиана Груева, Борис Бедросов и Ангел Василев показаха нагледно съответно изработка на средновековни мъниста, плетене на текстилни колани, екипировка и тренировка на средновековни войни. Благодаря за помощта както на тях, така и на изключително любезните и отзивчиви служители на РИМ Пловдив, по специално на Мария, Видин, Светла и Веси.

Медиен анонс
Снимки преди и по време на откриването
Статия за изложбата

- Съборът "Доблест и слава", Шумен, 28ми септември. Лошото време не позволи да се изпълни цялата предвидена програма, но все пак годишнината от превземането на Шуменската крепост от Владислав Варненчик и Янош Хуниади беше почетена подобаващо. След възстановката на битката при портите зрителите можеха да разгледат отблизо християнските и османски войни, а преминалите покрай нашия павилион добиха представа и за вида на тогавашните българи.

Снимки от събитието, направени от Мартин Филков, можете да видите тук.
изложба 12.09.2013

ПОКАНА

На 20.09.2013, от 19:00ч., проект "Българският средновековен костюм" ще се включи в Пловдивската Нощ на музеите и галериите с изложба на реплики и картини на средновековни костюми. Голяма част от предвидените за излагане неща сте виждали в този сайт. Ще имате възможност да проверите дали и на живо са толкова впечатляващи :-)
За откриването са предвидени демонстрации по изработка на средновековни бижута, плетене на колани и др., а посетителите ще могат да се снимат за спомен със средновековна ризница и щит.
Очакваме ви!

Изложбата се открива в Центъра за съвременна история към РИМ Пловдив, на адрес: ул. Ангел Букорещлиев №14 (на Сахаттепе).

02.09.2013

В статията за Янтренските некрополи е добавена експериментална реконструкция на фризирана тъкан. Останки от това интересно украшение са намерени в различни части на страната.
24.08.2013

В секция Моята работилница са добавени няколко древноримски костюма, изпълнени тази година. Благодаря на Владимир Попов (Last Roman) за консултациите!
22.08.2013

Проучването ми върху българският средновековен костюм беше номинирано за наградата "Пазител на традициите" в категория "Занаяти - Млади". Ако смятате, че работата ми заслужава подобно отличие, можете да гласувате за нея и мен на следния линк: http://pazitelnatradiciite.com/?page_id=756

Редактирана и допълнена е статията за Материалите, от които се изработват средновековните дрехи. Специална благодарност дължа на д-р Иван Чокоев, който ми изпрати ценна помощна литература и под чиито напътствия направих графични реконструкции на три болярски колана. Надявам се да работим съвместно с него и в бъдеще :-)
19.08.2013

В статията за сръбската аристокрация са добавени нови снимки на деспот Йоан Оливер и семейството му. Изказвам сърдечна благодарност на автора, който пожела да остане анонимен :)


За улеснение на чуждестранните посетители съдържанието и резюмето на сайта вече са преведени на английски и руски. Поради постоянните корекции и добавки няма как да преведа целия сайт, затова за основните статии моля ползвайте Google Translator.

In order to make access to this website easier for foreign visitors, the table of contents and the introductory page of the site were translated in English and Russian. As I am constantly correcting my articles and adding new material, I cannot translate the contents of the whole website. Therefore I would ask you to use Google Translator for the main articles.

Для удобства иностранных гостей содержание и резюме сайта переведены на английский и русский языки. К сожалению из-за постоянных обновлений и поправок, я не могу перевести всю информацию на сайте, поэтому, пожалуйста, для перевода основных статей, пользутесь Google Translator.
20.06.2013

В сайта са внесени следните промени:

- Добавена е статия Царската двойка от Боянската църква - принципно официалният царски костюм продължава да е извън кръга на интересите ми, но преди два месеца се наложи да се занимая с него. Реших, че не пречи да споделя част от направенато.
- В секция Работилница вече има раздел Костюми по мой проект. Ако някой от посетителите се вдъхнови от сайта ми достатъчно, че да си ушие дреха според информацията в него, моля въпросната личност да ми изпрати снимка, която да прибавя към останалите. Няма да ви струва нищо, затова пък заедно ще покажем колко разнообразен може да бъде средновековният костюм. И разбира се, името на майстора ще бъде изрично посочено.
-В статията за материалите са добавени графични реконструкции на два десена за плат и още няколко разновидности на копчета. За последните благодаря на Игор Лазаренко, който ми разреши да снимам част от средновековната експозиция на Варненския археологически музей.
-В статията за Станичене е добавена експериментална реконструкция на болярски кафтан, шита по моите схеми по поръчка на Ангел Василев. Радвам се, че има кой да обогати нагледната информация за мъжките дрехи.
06.06.2013

Източник на снимката: president.bg
Съборът "Дни на предците", премина изключително успешно, а проект "Българският средновековен костюм" направи своя самостоятелен дебют на живо. За това отговорно начинание прибегнах до услугите на двама верни помощници - инженер Александър Минчев и фотографката Елина Тодорова.
За първи път изпробвах новият си преносим павилион, проектиран от Александър и с визия на походна търговска сергия, взаимствана от средновековна миниатюра. В него подредих пътуваща изложба, включваща някои от костюмите ми, представителни женски украси за глава, илюстрации и бижута. За по-недоверчивите зрители имаше доказателствени материали - снимки на стенописи и находки, а за по-войнолюбивите - рисувани от мен щитове и реконструкция на балкански доспехи. Всеки от посетителите можеше да разгледа, задава въпроси, и при определени мерки за безопасност дори да пробва експонатите. Беседите ми преминаха при повишен интерес от страна на всякакви възрастови групи и прослойки. Някои от малките гости бяха толкова заинтригувани, че учителите им с усилие ги откъснаха от павилиона!
Изводът е, че този формат на презентация е нагледен, интересен и прост за изпълнение, и в бъдеще да го предлагам на организаторите на всякакви събития с историческа насоченост.
Благодарение на услужливостта на конна база "Борисови" с Александър успяхме да осъществим и малко експериментална археология - езда в пълен женски болярски костюм (дълга пола и шапка с шлейф) и в мъжка средновековна туника (с дълга по коляното пола). Практиката показа, че и двата вида дрехи са напълно пригодни за конни преходи.
Аз и помощниците ми благодарим на сдружение "Авитохол" за поканата и съдействието по време на цялото събитие и им пожелаваме още много успешни издания на събора.

Някои отзиви в медиите:
Дарик Нюз
Шмоко-бг
Нова ТВ, репортажът започва след петата минути

Следващото ни участие ще бъде в Асеновград, като част от средновековен панаир с дати 7-9ти юни.
Очакваме ви там!
09.05.2013г.

BADAMBA.INFO ИЗЛИЗА ОТ ИНТЕРНЕТ

Това лято проучването "Българският средновековен костюм" и неговата авторка се подготвят за различни прояви на живо, в които нагледно да представят пред публика всичко описано и нарисувано в този сайт. Досега отделни елементи от работата ми бяха показвани на средновековни панаири и експериментални лагери, но едва в последната година събрах материал за по-цялостна презентация. Първата такава ще бъде на първи юни като част от събора "Дни на предците", организиран от сдружение за възстановяване и съхранение на българските традиции Авитохол. Подробности около участието ми, както и за бъдещата ми програма ще бъдат пуснати допълнително. Ако читателите имат идеи и предложения в тази връзка, могат да ми пишат на odjakova@yahoo.com

Вижте българското средновековие на живо!
20.04.2013г.
В статията за некропола при църквата "Св. Четиридесет мъченици" е добавена нова реконструкция. Изказвам благодарност на майсторката на плъсти Руменка Михайлова, която ми помогна с носещата част на конструкцията.
06.03.2013г.
Добавена е статия за Янтренските некрополи.
21.01.2013г.
Новини от месец декември:

В електронната медия spisanie.to излезе статията "Вдъхваща живот на Средновековието ". Мая Джамбазова сметна работата ми върху средновековния костюм за достатъчно интересна, за да й посвети специална публикация :-)

Започнах запълване на фейсбук-профила на сайта си. Лица, вещи в рекламата, твърдят че това ще му осигури по-голяма популярност и по-добра обратна връзка с аудиторията. За съжаление нямам никакъв опит в работата със социални мрежи и все още проучвам функционалностите на платформата.

С изненада открих снимка от сайта си в електронен учебник за деца със специални образователни потребности. Радвам се, че авторите са я харесали, но бих оценила ако се бяха свързали по някакъв начин с мен.
28.11.2012г.

Добавени са нови материали към статията за Неговановския некропол.

На 3-ти декември във Велико Търново ще бъде представен сборникът "Стандарти на всекидневието през Средновековието и Новото време", с материали от две научни кръгли маси, организирани от СУ "Св. Климент Охридски" съвместно с ВТУ "Св. св. Кирил и Методий" и проведени през 2009 - 2010г. Включени са статии на студенти, докторанти и преподаватели по история. Един от материалите с тема "Облеклото – част от всекидневието на средновековния българин. Одежди за сватби и погребения през XII–XIV век" и автор Мая Джамбазова е онагледен с мои илюстрации. Повече информация за изданието тук.
18.10.2012г.

Сайтът е преструктуриран. Онези, които се интересуват какво и как става тук, могат да се запознаят с методите ми в Увода, а резултатите от досегашната ми работа са обобщени в специално Резюме.
Добавена е също дълго бавената статия за Материалите, които се влагат в българските средновековни дрехи.

Предстои редактиране на материала за Земенския манастир и добавяне на статия за Янтренските некрополи, както и още промени в дизайна.
11.10.2012г.

Благодарение на любезния собственик на Конна база "Борисови" в с. Любен Каравелово имах възможност да изпробвам бойното си снаряжение върху кон. Няколкочасовите експерименти на два различни коня показаха, че ламеларната (пластинчата) броня, ползвана по време на Първото и Второто българско царство, не пречи по никакъв начин на ездата, дори когато става дума за неопитен ездач като мен.
Майстор на доспеха е Иван Рендаков. Снимки от тестовете могат да се видят на този адрес.

Препоръчвам горещо това място и това преживяване, със или без доспехи!
11.09.2012г.

В интервю за вестник "Всичко за семейството" шефът на сдружение "Чигот" Ясен Ненков е споменал с добро и настоящото проучване. Материалът е публикуван на 23 август. В действителност Красимир Йовчев не е магистър по изобразително изкуство, а юрист, но се надявам да не приеме грешката лично :-) Статията може да се види тук , а снимки от проведената през 2010та година изложба "Исторически средновековни костюми", на която бях инициатор и куратор - тук.

Добавена е илюстрация към статията за ктиторите на скалната църква "Света Марина"
20.08.2012г.

Добавена е статия Некрополът при крепостта Калиакра XIII-XIVв.
В секция "Моята работилница" е добавен линк към сайта на Милен Петров, известен в интернет като Блъгар - оръжеен майстор, изключителен специалист по Първо българско царство и от време на време мой консултант :)
05.08.2012г.

Редактирани са следните статии:

Скит "Света Марина" край Карлуково - добавена е схема и описание на костюма на ктиторката. Предстои добавяне и на илюстрация.
Бельото на средновековните Балкани - запознах се с интересна статия за видовете гащи в женската народна носия, която наложи известни допълнения в моя текст. Картината на средновековното бельо става все по-екзотична :)
Добавена е и схема, представяща нагледно вариантите и градациите на долните слоеве облекло, тъй като ми обърнаха внимание, че материалът е поднесен объркано и трудносмилаемо. Надявам се вече да е по-прегледно.
Преславски некропол - добавени са две нови илюстрации на мъжките костюми и снимки на експериментално женско забраждане.

Все още предстоят разработките:

Некрополът на крепостта Калиакра;
Материалите, от които са шити средновековните дрехи - тъкани, материи, копчета, украси;

29.05.2012г.

Добавена е статия Сръбска аристокрация XIII-XIVв.

С помощта на Йордан Николов (Сондоке), неговите приятели от клуб "Златно буренце" и предоставената от тях ценна литература, списъкът на сръбските средновековни портрети е значително обогатен - надявам се дори завършен. За повечето болярски семейства вече добих някаква визуална представа. За съжаление все още не разполагам с качествени фотографии на голяма част от стенописите, което затруднява по-задълбоченият анализ. И, разбира се, все още е възможно да има пропуски и неточности. Приемам всякакви корекции, уточнения и особено снимки :-)

23.03.2012г.

Добавени са следните нови статии:

Списък на запазените сръбски стенописни портрети XIII-XIVв.
Бельото на средновековните Балкани
Кройки на част от показаните тук реконструкции
- последните две са в чест на започващият сезон на средновековните лагери и възстановки. Надявам да помогнат на онези, които ще си шият нови костюми за случая :-)

Редактирани са следните статии:

Боянска църква (1259г. и XIVв.)
Църквата в с. Долна Каменица (1323-1330г.)
- във връзка с критика, отправена от потребителя сър Галахад във форуми БГ наука, се заинтересувах по-подробно от средновековните балкански титли, рангове и инсигнии. Съгласна съм, че задълбоченият анализ изисква правилна терминология, и че официалното облекло на висшата ни аристокрация през Второто царство в голяма степен е заемка от византийското такова. Не съм убедена обаче дали и византийските наименования са навлезли в българска употреба редом с тъканите и ширитите.

Предстоящи разработки:

Некрополът на крепостта Калиакра;
Изображения и анализ на сръбските болярски облекла;
Материалите, от които са шити средновековните дрехи - тъкани, материи, копчета, украси;
както и още илюстрации :-)
Google+