Прическите на средновековните българи

Снимки и схеми на оцелелите мъжки портрети от ВБЦ (от няколкото миниатюри с Иван Александър в Лондонското четвероевангелие избрах само най-представителната). Общите тенденции в подстрижката на висшето съсловие стават доста ясни, а няма причина да се мисли, че при простолюдието са били много различни.
Голобради пълнолетни мъже на портретите няма - всички са с бради, при това грижливо поддържани. По различно време и сред различни възрасти е била модерна раздвоената брада. Иван Александър очевидно я е оценил чак на стари години (може би под влияние на втората си съпруга). Мустаците сочат задължително надолу.
На всички портрети, където се вижда темето, косата е разделена на път и се спуска симетрично от двете страни на лицето и зад ушите. Единствената наистина къса прическа изглежда е тази на Калотинския ктитор. (Лошото състояние на портрета обаче не позволява той да се ползва за сигурен ориентир.)Старецът от Земен на пръв поглед също е с къса коса, но при внимателно разглеждане покрай врата му се виждат къдрави кичури. Въпросните няма как да са част от брадата, която е нарисувана отчетливо права.
Като цяло косата стига поне до линията на челюстта, а при деспот Михаил - до кръста.
Прави впечатление високият процент на къдравите хора.
Иван Александър, деспот Константин Боянска църква, Михаил Асен, Иван Александър Земен, Карлуково, Несебър Долна Каменица Станичене, Калотина
За колажите са използвани снимки на Красимир Йовчев и Ангел Йорданов.

Списък на портретите:

колаж 1
- Цар Иван Александър (три портрета)
- Деспот Константин, негов зет

колаж 2
- Цар Константин Тих Асен
- Севастократор Калоян, негов братовчед
- Цар (?) Михаил Асен
- Цар Иван Александър (?)

колаж 3
- неизвестен болярин от Земен
- Витомир, негов роднина
- болярин Рутеш от Карлуково
- неизвестен болярин от Несебър

колаж 4
- Деспот Михаил, син на цар Михаил Шишман
- неизвестни негови васали

колаж 5
- болярин Костадин от Станичене
- неизвестни негови роднини
- неизвестен болярин от Калотина
Google+