Ктиторска композиция от скит "Св. Марина" край Карлуково(вт. пол. XIVв.)

fresco Източник на снимката: http://skalenmanastir.com/


"В западния край на южната външна стена на пещерната църква "Св. Марина" при с. Карлуково, Врачански окръг, е изобразено ктиторското семейство. Жената, съпруга на болярина Рутеш, носи облекло, състоящо се също от две туники. Горната е дълга до земята, без ръкави. Изработена е от сивокафява тъкан, богато орнаментирана с палметни клонки, всяка от които обрамчва хералдичен орел. Отпред на гърдите има разрез, обточен с червеникава ивица, украсена също с палметни клонки. От деколтето, изрязано по вратната извивка, се вижда малка част от ризата, чиито ръкави са дълги и от бяло платно. Те са богато извезани с черни и червени розетки. Върху горната туника е наметната оранжева пелерина, която се спуска по гърба до бедрата и има палметна украса. Декоративният мотив орел в хералдична поза върху дрехата на ктиторката показва, че е била високопоставена дама. Известно е, че от тъкани, орнаментирани с такъв орел, по това време се е изработвало облеклото на лица с определен сан или роднинско достойнство в царския двор или държавата."

Виолета Нешева, "Приноси към проучването на облеклото през Втората българска държава", Археология, 1976, № 2


РУТЕШ

Лиляна Мавродинова описва горната дреха на Рутеш като "украсена със завити в спирали и кръгове ластари". По ръкава също така се виждат гъсто наредени точки, а в долната част на полите светъл бордюр с дебели шарки. Двуцветни ръкави се срещат и по други изображения, а полета с различни видове пъстри украси - по византийски находки. Приех, че в този случай при торса, ръкавите и полите на дрехата има общо три напълно различни декорации в сходна тоналност.Централният разрез, маншетите и деколтето са обточени с червена, също украсена ивица. Копчетата са покрити с по няколко бисера и са разположени по гърдите до кръста. Тъй като дрехата изглежда напълно затворена, възможно е да има скрито закопчаване и по-надолу. На част от снимките под лявата мишница се вижда нещо, което би могло да е декоративен ръкав, но не може да се каже със сигурност. На врата има апликирана с бисери лента, при която обаче няма централно закопчаване. Това налага извода, че става дума или за част от долната риза, или за самостоятелна яка. Смятам за по-вероятен първия вариант. Коланът е много дълъг, с апликации и се спуска под полите на дрехата. Ботушите са червеникави, според Мавродинова с украса, но детайли на снимката не се различават.


СЪПРУГАТА НА РУТЕШ

Роклята е необичайна със сравнително дълбокото си деколте и с голямата площ, отделена за апликации. Централната червена ивица може би обрамчва разрез с копчета - поради увредената мазилка на стенописа е трудно да се определи. Ясно се виждат висящите ръкави, но както обикновено е не може да се каже доколко са функционални и доколко са само висящи под мишницата парчета. Лиляна Мавродинова пише за тънки зелени ластари и за едноглави орли по основният плат.
Ризата е набрана при врата и пристегната с цветна ивица. Вероятно отстрани или отзад има малък процеп, закопчаван с копче, защото отворът за главата е твърде тесен. Главата на ктиторката не се е съхранила, но видимата част от овала й показва, че косата й е прибрана и че забраждането не включва висяща отзад кърпа. Не се виждат и големите наушници, с които са закичени останалите ктиторки от такъв ранг.
Рутеш - възстановка на костюма boyar Rutesh lady Rutesh
boyar Rutesh - scheme lady Rutesh - scheme
Google+