Възстановки на средновековното българско облекло (XIII – XIVв.) - корица "ВЪЗСТАНОВКИ НА СРЕДНОВЕКОВНОТО БЪЛГАРСКО ОБЛЕКЛО (XIII – XIVв.)"

Българска, първо издание
Корица: мека

Цена: 60лв.

Автор: Калина Атанасова;
Редактори: доц. д-р Ваня Попова, д-р Иван Чокоев;

Илюстрации, схеми и експериментални реконструкции: Калина Атанасова;
Фотографи: Красимир Йовчев, Ангел Йорданов, Александър Минчев, Елина Тодорова, Ангел Ненов, Калина Атанасова.

Издателство: "Онгъл", 2016
ISBN 978-619-7079-82-1

- - -

Брой страници:189
18 броя авторски илюстрации,
55 броя авторски графични възстановки,
20 броя снимки на авторски материални възстановки на средновековно българско облекло,
81 фотографии и репродукции на средновековни стенописи и археологически находки.

- - -

Книгата представлява пълноцветен албум, посветен на цивилния костюм през Второто Българско царство (без военно и свещеническо облекло). В нея са включени общо 174 авторски илюстрации, графични възстановки, снимки на материални възстановки, фотографии и репродукции на артефакти. Описани са дрехите на мъже, жени и деца; царе, боляри и обикновени хора. Анализирани са всички запазени до момента портрети на средновековни български благородници, както и находки от 17 средновековни некропола от различни краища на страната.

Книгата е съобразена с предшестващите изследвания на средновековния български костюм, но се явява най-всеобхватното задълбочено изследване по тази тема, извършено до днес. Насочена е към всички, които се интересуват от историята и възстановяването на облеклото и същевременно е строго научен труд, който ще бъде в услуга на различни специалисти и студенти в хуманитаристиката – археолози, изкуствоведи, културолози, историци.

- - -

Калина Атанасова е завършила магистратура по изобразителни изкуства във Великотърновския университет, а с исторически възстановки се занимава от 2004та година. Изработва реплики на старинни костюми по метода на експерименталната археология.
Нейни реконструкции и информационни табла са представяни на изложби в различни музеи из страната, както и на средновековни панаири, фестивали и събори. Самата авторка е организирала беседи, изнасяла е лекции и живи уроци по темата. Миналата година нейни материали бяха представени на международния научен симпозиум "Ниш и Византия" в Сърбия.
П
оръчайПолето е задължителноНевалиден e-mail адресАко сте жител на Варна, можете да закупите книгата и от книжарницата на Археологическия музей (зад сградата на Общината).
Google+