Тази страница е предвидена в помощ на хората, които се занимават с исторически възстановки и с шиене на средновековни костюми. Надявам се, че с времето ще бъде обогатявана и допълвана.

ГАЩИ


Първата кройка е копирана от ръководството "The Medieval Tailor`s Assistant", чиято авторка Sarah Thursfield интерпретира западноевропейски произведения на изкуството (картини, скулптури, ръкописи). Благодарности на моя колега-възстановчик Здравко Пеев, който повтори експеримента от книгата и ми препоръча резултата. На втората схема са представени източни кройки - от Мошчевая Балка (Северен Кавказ, VIII-IXв.) и Даргавс (Русия, XIII-XVв.). И при трите варианта дължината на гащите може да варира. Крайният резултат изглежда приблизително еднакво и е еднакво удобен.


ЧОРАПИ / ГАМАШИ


Това е една от възможните кройки. Може да бъде приспособена за различни дължини и за различни начини на връзване, според модела.


РИЗА / ТУНИКА


Първата схема представя базов модел, който може да се ушие в мъжки (дължина до коляното) и в женски (дължина до глезена) вариант. Броя, размера и ширината на клиновете може да се приспособи според наличното количество плат и фигурата на собственика. Пазвеният отвор може да бъде по-тесен за сметка на разрез отпред; дължината на ръкавите може да варира. Добре е да се има предвид, че при пристягане в кръста дрехата се набира и изглежда по-къса от предвиденото. Втората схема е разновидност на първата и показва вариант за женска риза, по информация от некропола на с. Неговановци. На част от женските ктиторски портети се виждат ризи с разрези по ръкавите, закопчавани с копчета. Вида и формата на украсата при китките говори и за вероятното наличие на маншет.


МЪЖКИ КАФТАНИ
кафтан на момчето от Калотина кафтани Станичене синия кафтан от Долна Каменица

Пресъздават съответно кафтана на малкото момче от Калотина, тези на болярите от Станичене и синия, поръбен с кожа кафтан от Долна Каменица. Тези кройки търсят външно наподобяване на оригинала и не са подплатени с информация от други източници.


ДВА ВИДА РОКЛИ


Въпреки че повечето оцелели средновековни дрехи са шити с прави шевове и с единствена извивка при врата , на стенописите ясно се виждат извивки не само при вратовете, но и в основата на ръкавите на представените ктитори. (Особено ценно в този случай е сравнението със сръбските стенописи, които в повечето случаи са по-добре съхранени от българските, а демонстрират силни сходства в средновековния костюм на двата народа). Първата кройка пресъздава роклята на малкото момиче от Долна Каменица, а втората - горната дреха на Арете от Станичене. Тъй като всички средновековни женски дрехи са дълги, важно е полите им да се шият достатъчно широки, за да не ограничават движенията и да не пречат на ежедневните дейности.


Google+