Схемите са само по стенописите, които съм виждала с повече подробности. Съответно това са сцените "Чудото в морето", "Трима стратези благодарят на св. Никола", "Разрушаване на идола", "Чудото с килима", "Връщането на отрока Василий"

Мъжки костюми

Мъжки костюми
Няма съществени разлики със сходните изображения в Земенския и Рилския манастир, с изключение на шапките - на моряците и на малкото момче.
1 и 2 - тримата моряци. Всичките са с къси ръкави, двама носят бели шапки, подобни на западноевропейските от периода. При единия се вижда края на туниката - тя е къса, и под нея се подават голи крака.
3 - възкресеното момче - освен шапката, носи туника с дължина до под коляното, доста широка, стегната в кръста, но без да се вижда колан, а отдолу черни ботуши.
4 - двамата мъже от сцената със събарянето на идолите имат къси туники и са обути в нещо дълго и сивочерно. Би трябвало да имат обувки, но поне аз не успявам да ги различа.
5 - тримата стратези. Обикновени туники, черни ботуши/ обувки
6 - мъжът от сцената с килима има по-украсена и дълга туника, а ръкавите му като че ли са набрани към китката. Обувките/ботушите са кафяви, но не се различават добре.

Женски костюм

Женски костюм
Схемата представя облеклото на майката на момчето от сцената “Връщането на отрока Василий“. Тъй като изобразената жена е скрита зад маса, не се вижда дали роклята й е пристегната в кръста, но платът е доста набран, така че вероятно е. При някои женски погребения от периода са намирани останки от текстилни и сърмени колани, също копчета и токи. По ръкавите се виждат няколко ивици украса и нещо, което може би са пришити мъниста. Наметалото също е доста нагънато (тънки платове?) и закопчаване не се вижда. Главата е увита с кърпа на ивици, която се усуква около главата и минава под брадичката, а единият й край виси от дясната страна на лицето. Вероятно кърпата е тясна и много дълга е се увива подобно на тюрбан.

Реконструкция по женския костюм
Гери в костюм от XIIIв.
Тъй като няма как да се види оригиналното забраждане от всички страни, беше търсена прилика преди всичко в силуета. Използвани са две кърпи с дължина 1,5м, но ако модела имаше дълги плитки, които да придадат обем, една щеше да бъде достатъчна. Експериментирането с различни видове увиване показа, че не може да се постигне стабилна конструкция без закопчаване с няколко игли (в случая - три на брой). Големи игли, забодени в плат, са намирани при няколко погребения от периода 12-14век, така че подобен вариант е напълно възможен.

Google+