Църквата се намира в днешна Гърция. Построена е 9-10в., запазени са живописни слоеве от 13 и 14век. На външната фасада са изобразени българският цар Михаил II Асен (1246 - 1256 г.), син на Иван Асен II, и неговата майка Ирина Комнина, застанали от двете страни на Архангел Михаил. Липсват царски инсигнии и облеклото им не е тържествено.
Снимки на портретите, правени от Ангел Йорданов (а.к.а. Архангел), могат да се видят тук.

Михаил Асен
Михаил Асен (схема)
Горната дреха е оранжева, с малка якичка с подгънат край. От вътрешната страна има пъстра подплата. Ръкава е съвсем къс (или изобщо го няма, а самата дреха е с паднало рамо), и по края има ивица сърмена украса. Туниката е много красива, цялата украсена с кръгове с орли в тях, с една широка ивица геометрична украса на бицепса и една по-тясна на китката, най-вероятно и по врата (там не се вижда много добре). Като цяло наподобява дрехата на севастократор Калоян на стенописа в Боянската църква. За съжаление не може да се види украсата и закопчаването на колана, нито обувките.

Ирина Комнина
Ирина Комнина (скица)
Елементи на костюма: - Права рокля от пъстър плат. Шарките не могат да се различат добре, но се вижда, че са вписани в и около кръгове. Възможно е да повтарят тези от долната дреха на Михаил Асен. Процеп при врата няма, ръкавите са тесни, затова вероятно при китката има закопчаване. - Наметало с широка ивица украса по ръба, закопчаване не се вижда. Както и това на Десислава, вероятно е византийски тип, полукръгло. - Сложна украса за глава. Доколкото се вижда от изображението, косата на Ирина е заплетена на две плитки, които от своя страна са увити около главата и са захванати с перлена диадема. Отгоре е увита дълга кърпа, чиито край минава и под брадичката. През средата на кърпата, по темето, минава напречна украсна ивица. Кърпата е захваната с втора диадема или със сърмена препаска,трудно да е да се прецени, а върху нея за закрепени големи наушници. В илюстрацията са приложени няколко предположения за конструкция на забраждането.

Гиздеща се царица

Реконструкция на украсата за глава, правена от Гергана Михайлова, снимки Александър Минчев:
Гери в анфас Гери в профил
Съставена е от следните елементи: - два перлени наниза без твърда основа, завързани на тила - съвсем тънка, дълга копринена кърпа, бродирана през средата - ръчно тъкана лента, нашита с гравирани медни пластинки и стъклени мъниста, която крепи кърпата - месингови наушници, прикрепени за лентата със сърмен конец. Тежестта им дърпа лентата надолу и пречи на останалите елементи да се разместват.
Google+